Post, posna hrana, riba, salata
Shutterstock
riba, hrana

shutterstock

Foto: shutterstock

Kvalitetnom marinadom nećemo samo poboljšati ukus ribe pečene na roštilju, već ćemo i neutralisati neke negativne stvari koje pečenje mesa na žaru donosi sa sobom. Svi znamo kako nije baš zdravo jesti meso koje se peče na ugljenu roštilja, ali malo ljudi zna da marinada može onemogućiti štetno dejstvo roštilja na naše zdravlje. Marinada može biti moćan alat kada je u pitanju stvaranje prelepog ukusa mesa, ribe ili morskih plodova ali isto tako i barijera između ukusnog jela i negativnih stvari koje pečenje na otvorenom plamenu donosi.

PRELIVI ZA SALATE, SALATE

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Šta se zapravo dešava ?

Kada pečemo neko meso ili ribu, mast koja kaplje na ćumur (žar) dovodi do stvaranja policikličnih aromatičnih ugljenih hidrata (PAH). Masnoća koja kaplje sa mesa na žar dovodi do isparavanja te masnoće u kombinaciji sa vodom i dimom, te se sve to taloži na meso koje pečemo, i na taj način stvara kancerogene supstance.

Marinada je zapravo zaštita

Poslednje istraživanje Američkog Instituta za Istraživanje Kancera (AICR) pokazuje da marinirano meso može onemogućiti stvaranje kancerogenih spojeva čak do 99%. Još uvek nije tačno predstavljeno na koji način do toga dolazi, ali se svi slažu u tome kako zaštita leži u sastojcima koje nam marinada donosi. Utvrđeno je kako je sasvim dovoljno da ribu mariniramo sa belim lukom, sokom od limuna i lukom da bismo ovaj zaštini faktor i dobili.

Šta svaka marinada za ribu treba da sadrži ?

U suštini svaka marinada treba sadržati neki kiseli sastojak kao što je sirće, limunov sok, (neko koristi sok od narandže) pivo, vino i slično. Uz pomoć ovih kiselih sastojaka meso se opušta i smekšava. Upravo je to i glavni cilj ovog dodatka. Meso će biti mekše pri jelu, a samim tim ga ne moramo dugo peći. Druga stvar je voda. Uz pomoć vode dobijamo na količini marinade. Ulje je sastojak koji je neophodan. Pri odabiru ulja najbolje je koristiti maslinovo. Beli luk je takođe nezaostavni deo dobre mrinade za ribu jer joj daje poseban ukus. So je neizostavna, posebno ako je u pitanju morska. Ostalo je sve stvar ukusa i vaša mašta, a to može biti začinsko bilje tipa: ruzmarin, lovorov list, bosiljak, majčina dušica.

Med, limun, beli luk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pravilno mariniranje ribe

Da bi riblja marinada imala učinak moramo obratiti pažnju na par stvari:

Riba mora biti dobro prekrivena marinadom.

- Ribu izbodite viljuskom (možete zaseći nožem) zbog dubljeg i bržeg prodiranja marinade.

- Koristite staklene ili plastične posude.

- Mariniranu ribu staviti u frižider minimum četri sata.


Kupovina gotove marinade, ili pravljenje domaće?

U svim bolje snabdevenim prodavnicama može se kupiti gotova marinada koja se prodaje u kesicama kao začin, a takođe se prodaje i u tečnom obliku. Svi ćemo se složiti kako je kupovina brže rešenje koje će nam uštedeti vreme, ali brže nije uvek i bolje. Uz kupljenu marinadu dobijate i ekstrakte, veštačke bolje, aditive i slične stvari. Naravno to se ne može porediti sa svežim namirnicama koje ste taj dan kupili na pijaci ili ubrali u svojoj bašti. Uvek sami napravite omiljenu marinadu jer vi najbolje znate šta volite i koliko začina vam je dovoljno, a na kraju krajeva znate šta jedete.

Za kraj jedan prost ali veoma ukusan recept za riblju marinadu

kim, začini, biber, so

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Potrebno nam je sledeće:

- Sok od limuna (1-2 limuna)

- Malo majčine dušice

- Biber

- Maslinovo ulje ( četvrtina šolje)

- Dve grančice ruzmarina grubo iseckane

- Beli luk 2 čena

- So

Priprema:

U staklenu (ili plastičnu) posudu uspite maslino ulje, limunov sok, dodajte ruzmarin, so, biber, beli luk, majčinu dušicu (ovo možete kombinovati po vašem ukusu). Dobro utrljajte ribu u marinadu i ostavite par sati da ostoji.

Rečna riba je idealna za mariniranje. Pastrmku, šarana, štuku, soma ili tolstolobika možete pre prženja marinirati u limunovom soku. Kako bi riba bila prožeta bogatim ukusima dodajte malo belog luka, peršuna, bibera i obavezno soli. Na taj način možete eliminisati miris rečne ribe, koji je vrlo intenzivan, ali i ne svakome prijatan.