torta
printscreen/recepti
torta

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Sastojci:

Za koru:
▪ 12 belanaca
▪ 12 kašika šećera
▪ 250 g prženih mlevenih lešnika
▪ 15 g kakaa

Za prvi fil:
▪ 6 žumanca
▪ 6 kašika šećera
▪ 2 kašike brašna
▪ 2 kašike gustine
▪ 2 vanilin šećera
▪ 500 ml mleka

Za 2. fil:
▪ 6 žumanca
▪ 6 kašika šećera
▪ 4 pločice čokolade (80 g)
▪ 200 g putera

Za glazuru:
▪ 3 pločice čokolade (60 g)
▪ 3 kašike šećera
▪ 1 kašika putera

Priprema:
Kore:
Belanca i šećer umutite u čvrst snijeg. Dodajte mlevene lešnike i kakao, lagano sve spojite kašikom, stavite u šerpu ili okrugli kalup prečnika 26 ili 28 cm. Peći oko 30 minuta na 180 - 200 ° C.
Pečenu koru isecite na 3 dela.
Ako vam je ovo lakše, odnosno ako vam je teško da biskvit isečete na tri dela, možete ispeći tri zasebne kore, koristeći za svaku trećinu navedenih sastojaka (4 belanca, 4 kašike šećera, 80 g lešnika i 5 g kakaoa).

Prvo punjenje (žuto):
Žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomešajte sa malo mleka, a preostalo mleko stavite da proključa, a zatim dodajte pripremljenu smešu i nadev skuvajte kao za puding. Ohladiti.

Druga datoteka (crna):
Penasto umutite žumanca i šećer i pirjajte ih. Pred kraj dodajte čokoladu kada se otopi. Maknite sa pare, ohladite i u ohlađeni dodajte razmućeni puter.

Slaganje:
Tortu poređajte ovim redosledom: kora - žuti fil - crni fil - kora - žuti fil - crni fil - kora - glazura.

I to je to. Vaša čokoladna torta, legendarna boemska torta, gotova je!