Baklava
Shutterstock, ilustracija
Pita sa orasima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

- 3 jaja

- 250 ml ulja

- 600 ml mleka

- 2 vanilin šećera

- 500 gr brašna

- 1 prašak za pecivo

- 100 gr pšeničnog griza

- 250 gr mlevenih oraha

PROČITAJTE I:

 

Sirup:

- 1l vode

- 700 gr šećera

- 1 limun

Orah, med, limun

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

Prvo kuvati sirup.

Pomešati vodu i šećer pa staviti na vatru da provri.

Kada provri smanjiti na srednju vatru i ostaviti da vri 15 minuta.

Dodati zatim limun isečen na kolutove i ostaviti da sve zajedno kuva još 10 minuta.

Sirup ne treba da bude preterano gust, neka bude lepljiv izmedju prstiju.

Ostaviti da se hladi.

Uključiti rernu na 200 stepeni.

PREPORUČUJEMO:

 

Ulupati jaja sa vanilin šećerom pa dodati ulje i mutiti dok se ne sjedine.

Zatim uliti mleko pa dodati brašno, griz i prašak za pecivo i sve sjediniti.

Na kraju umešati pola mere mlavenih oraha.

Orah, orasi

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Dublji pleh dimenzija 30 x 20cm ili 33 x 22cm, 25 x25cm ( kalup za torte ) premazati uljem i posuti brašnom pa istresti pola smese za kolač. Posuti ostatkom oraha pa polako svuda po malo sipati ostatak smese i poravnati.

Staviti da se peče oko 30 minuta.

Pečenu lažnu baklavu iseći na kocke ili rombove pa preliti ohladjenim sirupom, a limun poslagati odgore. Prekriti krpom i ostaviti da se ohladi. Najbolje bi bilo poslužiti sutradan kada odstoji, lepo upije sirup i ukusi se sjedine.

Kremasta kapućino torta, jeftina a brza priprema poslastice koju će vaši najmiliji obožavati!

AUTOR: Stvarukusa/M.M. DATUM I VREME: 12.09.2019. 08:17 - 12.09.2019. 09:20 Magija ukusa Foto: Shutterstock Sastojci: Crni fil: - 600 ml mleka - 7-8 kašika griza - 3 kašičice kakaoa - 4-6 šećera - 20g čokolade - 10 g vanilin šećera Svetli fil: - 500 ml slatke pavlake - 250 g maskarpone sira - 50 g šećera u prahu OČAS POSLA!

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji