Lažna baklava zalivena sirupom! Divan ukus kolača punog oraha učiniće da zaboravite na druge recepte!
Sastojci:
- 3 jaja
- 250 ml ulja
- 600 ml mleka
- 2 vanilin šećera
- 500 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr pšeničnog griza
- 250 gr mlevenih oraha
PROČITAJTE I:
Sirup:
- 1l vode
- 700 gr šećera
- 1 limun
Priprema:
Prvo kuvati sirup.
Pomešati vodu i šećer pa staviti na vatru da provri.
Kada provri smanjiti na srednju vatru i ostaviti da vri 15 minuta.
Dodati zatim limun isečen na kolutove i ostaviti da sve zajedno kuva još 10 minuta.
Sirup ne treba da bude preterano gust, neka bude lepljiv izmedju prstiju.
Ostaviti da se hladi.
Uključiti rernu na 200 stepeni.
PREPORUČUJEMO:
Ulupati jaja sa vanilin šećerom pa dodati ulje i mutiti dok se ne sjedine.
Zatim uliti mleko pa dodati brašno, griz i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Na kraju umešati pola mere mlavenih oraha.
Dublji pleh dimenzija 30 x 20cm ili 33 x 22cm, 25 x25cm ( kalup za torte ) premazati uljem i posuti brašnom pa istresti pola smese za kolač. Posuti ostatkom oraha pa polako svuda po malo sipati ostatak smese i poravnati.
Staviti da se peče oko 30 minuta.
Pečenu lažnu baklavu iseći na kocke ili rombove pa preliti ohladjenim sirupom, a limun poslagati odgore. Prekriti krpom i ostaviti da se ohladi. Najbolje bi bilo poslužiti sutradan kada odstoji, lepo upije sirup i ukusi se sjedine.
BONUS VIDEO:
Najbolje obučen muškarac u Srbiji