princes krofne, slatko, kolač
Shutterstock, ilustracija
princes krofne, slatko, kolač

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Potrebno za krofnice:

- 2 jajeta (ako su jako sitna onda 3)

- 200 ml vode

- 120 g margarina (može i 100 ml ulja)

- 150 g brašna

- 1 kašičica šećera

- 1 kašičica soli

PROČITAJTE I:

 

Potrebno za fil:

- 500 ml mleka

- 4 žumanceta

- 2 kesice vanilin šećera

- 80 g brašna

- 100 g šećera (može i više ako volite slađe)

Dodatno još 500 ml slatke pavlake.

Čokolada

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

Prvo pripremamo testo. Rastopite u vodi margarin, so, šećer, sklonite sa ringle pa umešajte brašno. Vratite na ringlu i na tihoj vatri pripremajte testo. Mešajte non-stop da ne zagori i već za dva minuta je gotovo. Sklonite sa ringle, ostavite 5 minuta da se prohladi pa uz mešanje mikserom ubacite jaja. Prvo jedno pa drugo. Ako primetite da je masa gusta, dodajte i treće jaje, ali uglavnom ne treba celo dodati već samo malo belanca.

Sipajte u špric i na pek papiru formirajte krofnice. Pecite u zagrejanoj rerni koju ste već ranije uključili na 200 stepeni. Ne otvarajte rernu dok se krofnice peku.

U međuvremenu se priprema fil.

PREPORUČUJEMO:

 

Od 500 ml mleka odvojte malo da biste mogli umutiti brašno i žumanca. Ostalo mleko prokuvajte sa vanilom i šećerom. Zakuvajte fil i ostavite da se hladi. Kada se sve ohladilo presecite svaku krofnicu napola. Slatku pavlaku umutite i desetak kašika izmiksajte sa filom a ostalo stavite u špric.

Mleko

Shuterstock

 Foto: Shuterstock

Filujte prvo žuti fil, bogato ga nanesite jer ga ima dosta, potom umućenu slatku pavlaku, pa poklopite gornjim delom i pospite šećerom u prahu ili čokoladom.

Princes-krofne su lepše kada odstoje par sati ili do sutradan, piše Stvar ukusa.

Najbolje krofne koje se ne mese, originalno po receptu naših baka! Niko im ne može odoleti

AUTOR: Lepotaizdravlje/M.M. DATUM I VREME: 19.09.2019. 08:12 - 19.09.2019. 09:54 Vazdušaste, tople, mekane i savršeno ukusne krofne koje se ne mese? Da, imamo recept baš za takve! "Klasik" srpske kuhinje uz ovaj recept je toliko jednostavan i lak za pripremu, da će vaše krofne nadmašiti i bakine!

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić