kolač
Youtube printscreen / Domaći Re
kolač

Youtube printscreen / Domaći Re

Foto: Youtube printscreen / Domaći Re

Za jednu manju tortu, dimenzija 30 x 20 cm potrebno je:

1 pakovanje turskog keksa ( 300 gr )
100 gr šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
400 gr kisele pavlake
200 gr čokolade za kuvanje
5 kašika ulja
5 kašika mleka ( ili opciono više ako bude gusto )

Priprema:

Uzeti kalup 30 x 20 cm ili sličnih dimenzija, a keks podeliti na tri jednaka dela. Keks može da se slaže i na tacnu, bez kalupa, fil je čvrst, ali smatram da je mnogo lakše kada se radi u kalupu.

Pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu pa umutiti.

Slatku pavlaku lagano umutiti, kao šlag.

Spojiti i slatku i kiselu pavlaku pa ih zajedno umutiti.

Keks nije potrebno umakati u mleko, tanak je i otpustiće.

U tepsiju, na dno staviti foliju pa poslagati red keksa.

Otopiti čokoladu sa uljem, izmešati pa dodati mleko i sve sjediniti.

Otapati u mikrotalasnoj zagrejavajući na laganoj vatri po minut, sve dok se ne otopi.

Na keks namazati jednu petinu pripremljenog fila.

Poravnati pa naneti pola otopljene čokolade, Razvući i staviti u frižider da se stegne.

Kada se steglo, za nekih 10 minuta ponovo premazati petinu fila, poslagati drugi red keksa, opet fil, red čokolade, sačekate da se stegne, preko četvrta petina fila i odgore treći red keksa koji možete malo premazati mlekom.

Torta treba ostati u tepsiji dok keks ne otpusti, ostalatak fila premazati preko keksa..

Ukoliko slažete na tacnu mažite odmah preko keksa.

Posle nekoliko sati okrenuti tortu na tacnu, pa donji red keksa koji je sad gore premazati mlekom i ostatkom fila, koji se sad verovatno stegnuo ali lako ga možete razbiti sa malo mleka.