TORTA
domaćirecepti
TORTA

domaćirecepti

Foto: domaćirecepti

Sastojci za 4 kore:

18 belanaca
20 kašika šećera
18 kašika mlevenih oraha
4 kašike brašna
2 praška za pecivo

TORTA

domaćirecepti

Foto: domaćirecepti

Fil:

18 žumanaca
1l mleka
3 kašike šećera
9 punih kašika brašna
200 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
5 kašika mlevenih oraha
Još: 180 gr šlag krema od vanile, malo mleka da se isprskaju kore i dekoracija

Priprema:

Moja đuveč tepsija je 30 x 20 cm, ali sam ja pekla u velikom plehu od rerne 40 x 30 cm da ne bi četiri puta pekla kore.

TORTA

domaćirecepti

Foto: domaćirecepti

Skratila sam postupak, pa pekla dva puta i presekla po široj strani koja je 40 cm i dobila odmah dve kore 30 x 20 cm pa imala dve kore dimenzija moj ađuveč tepsije. Tako možete i vi.

Ulupati 9 belanaca sa 9 kašika šećera da se dobije jaka pena. Dodati 9 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i jedan prašak za pecivo. Suve sastojke polako žicom sjediniti sa belancima.

Dok to radite rerna se zagreva na 200 stepeni. U veliki plah staviti papir za pečenje i istresti celu smesu i staviti da se peče. Staviti da se peče i smanjiti na 180 stepeni. Peći oko 20 minuta pa izvaditi da se kora hladi. Kora je lepljiva pa da vas ne zavara da mislite da nije pečena. Treba da bude svetlo braon boje, ali zato pazite i da n prepečete, stvrdnuće se.

Dok se kore hlade pravite fil

Stavite 800 ml mleka da provri. Ostatak od 200 ml mleka, brašno, žumanca i šećer izmešajte. Dok čekate da mleko provri izlomite čokoladu u jednu posudu, a u drugu stavite mlevene orahe. Kada se mleko provrilo zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne.

Kada se zgusnulo sklonite sa vatre pa 2/3 istresite preko čokolade a ostatak prek ooraha, orasi će se tada taman upariti i nije potrebno da se popare mlekom kako sam videla u tom receptu, a čokolada će se kada je prelijete vrelim filom sa sama otopiti pa tako nema dodatnog otapanja na pari i gubljenja i vremena i materijala, nego odmah sve radimo.

Izvadimo iz frižidera fil sa orasima, razbijemo ga mikserom i dodamo 1/3 ulupanog margarina i ulupamo. Zatim izvadimo čokoladni fil pa ostatku margarina dodamo čokoladni fil i umutimo.

Umutiti šlag krem od vanile sa kiselom vodom ili mlekom, da bu čvrst, ali ne previše, da bi se mogao lepo razmazivati. Ja uzmem tu đuveč tepsiju i obložim je folijom ili kesom, šta imam.

Stavim prvu koru, poprskam malo mlekom i stavim pola čokoladnog fila. Samo razmazujem da svuda bude jednako, nema potrebe za nekom preciznošću kao kad slažete kore na tacnu, preko premazemo trećinu šlag krema i poklopimo drugom korom koju isprskamo mlekom. Na drugu koru ide ceo krem sa orasima, pa trećina šlag krema. Treća kora, poprskamo je mlekom, ostatak fila sa čokoladom, ostatak šlag krema od vanile i poklopimo četvrtom korom koju isprskamo mlekom.

Preklopimo kesom ili folijom i stavimo u frižider 3 – 4h ili zamrzivač 2h. Posle samo okrenemo tepsiju na tacnu a torta je perfektno namazana i sve ivice su ravne. Dekoracija po želji. Prijatno.

PROČITAJTE JOŠ: