kiflice sa makom
Shutterstock, ilustracija
Slane kiflice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Fil od maka

- 200 g mlevenog maka

- 120 g šećera

- 100-110 ml mleka

- ribana korica od pola limuna

PROČITAJTE I:

 

Testo:

- 375 g brasna

- 1 kašičica praška za pecivo

- 150 g putera

- 1 jaje

- 60 g šećera u prahu

- sok i kora pola limuna

- 75 ml mleka sobne temperature

Pužići, testo, slatkiši, kuvar

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Priprema:

Prvo napraviti fil od maka: u šerpu staviti mleko i šećer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre, dodati mak i koricu limuna, dobro izmešati i ostaviti da se hladi.

Prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati šećer u prahu i sitnije isečen puter, pa ga natreti sa brašnom da se dobije sitna, mrvičasta mešavina. Dodati jaje, koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo. Testo mesiti minut-dva dok ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od ruke. Podeliti testo na tri jednaka dela, od svakog formirati lopticu pa je rastanjiti na krug prečnika oko 15 cm. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti da se hladi sat vremena.

PREPORUČUJEMO:

 

Radnu površinu malo posuti brašnom i razviti testo, okrećući ga, do debljine od oko 1-2 milimetra. Dodavati pomalo brašna po potrebi.

Premazati testo trećinom fila, ostavljajući po 1 centimetar do ivice bez maka.

Po linijama prečnika, iseći testo na 16 jednakih delova ( najbolje točkićem za sečenje pice). Uviti kiflice i peći u plehu sa pek papirom, na temperaturi od 180 C, dvadesetak minuta.

Ohladjene kiflice uvaljati u sećer u prahu ili ih samo posuti šećerom.

Napravite medeno srce, savršeno brz kolač koji može sa duplom merom da bude i torta!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 04.10.2019. 08:28 Medeno srce je spas za domaćice! Foto: Shutterstock, ilustracija Potrebno: - 1 šolja (250ml) kisele vode, - 1 šolja šećera, - 1 šolja ulja, - 1 kašičica sode bikarbone, - 1 kašičica cimeta, - malo rendane crne čokolade, - 2 šolje brašna (može i malo više), - 3 kašike džema (mi koristimo džem od šljiva, ali može bilo koji), - 100 grama crne čokolade i malo ulja, - 200 grama oraha.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta