Riba
Shutterstock
Riba

Shutterstock

Riba, Foto: Shutterstock

 

Roštilj tiganj ili kako još nazivamo i grill tiganj nam može pružiti gotovo isto zadovoljstvo kao da smo hranu pekli na roštilju odnosno gradelama. Da bi se riba lepo ispekla na umu treba imati nekoliko stvari. Smrznutu ribu potrebno je svakako odmrznuti i dobro osušiti od viška vode.

Ribu se, preporučuje, prethodno marinirati kako se tokom pečenja ne bi previše osušila. Takođe, veće primerke ribe je nabolje zarezati nožem nekoliko puta kako bi marinada bolje prodrela u meso i kako bi se riba bolje ispekla. Na jednom od zareza, najbolje na najdebljem delu ribe, tokom pečenja na grill tiganju može se proveravati je li riba pečena.

Grill tiganj je poželjno dobro zagrijati pre pečenja, a može se dodati malo ulja ili marinade. Što se tiče okretanja ribe, tu važe jednaka pravila kao da ribu pečemo na gradelama.

Ribu nije poželjno često okretati jer će se raspasti. Najbolje ju je ne dirati dok se sama ne odlepi od tiganja i tada je spremna za okretanje. Ako se ipak zalepi, ne treba ju okretati na silu, već ju samo pogurati duž tiganja i tako će se odlepiti.

Riba je pečena kada se meso počne odvajati od kosti.