Hleb, pogača
Shutterstock, ilustracija
Hleb, pogača

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kako se pojavila pandemija, panika je zavladala. Masovne kupovine i stvaranje zaliha, posatle su svakodnevnica u strahu iako apel da namirnica ima dovoljno, neke kupce nije zaustavio.

Tako se pojavio problem u potrazi za kvascem, budući da je određana grupa, uplašenih građana, pokupovala i više nego je potrebno.

Evo kako da napravite kvasac kod kuće, a savet je jednog biolga sa Tvitera:

testo, lepinja, ćuburek, pogačice

shutterstock

Foto: shutterstock

Potrebni sastojci su, suveo voće, brašno i voda.

Uzmite suvo voće, stavite u teglu i dodajte 30 do 40 mililitara (2-3 kašike) vode u mešavinu. Možete koristiti suvo grožđe, suve kajsije, smokve ili jabuke. Promešajte, a zatim dodajte istu količinu brašna da dobijete lagano vlažno testo. Belo brašno je najbolje za izradu kvasca, ali i brašno koje nije organsko takođe obavlja svoj posao. Držite smesu na toplom mestu. 12 sati kasnije trebalo bi da vidite mehuriće, koje uzrokuje kvas u mešavini i osetite poznat miris vrenja. Nakon 24–48 sati treba uzeti malo ove mešavine i dodati je u 30–40 mililitara vode. Dodajte brašno i ponovite postupak. Ovoga puta mehurići bi trebalo da se pojave brže