Juneća čorba sa povrćem idealna za ručak
Sastojci:
- 500 g junećeg mesa,
- 100 g crnog luka,
- 120 g šargarepe,
- 20 g paškanata,
- 15 g celera,
- 420 g krompira,
- 450 g graška,
- so,
- biber,
- origano,
- kim,
- lovorov list,
- peršun,
- 2 l vode + voda za dinstanje i brašno
- mast ili ulje,
- 1 kašika brašna,
- 1 jaje,
- 2 kašike kisele pavlake,
- 1 kašičica senfa.
Priprema:
Crni luk iseckajte, propržite i posolite. Meso isecite na kockice, pa dodajte u luk. Posolite, pobiberite, pa dodajte origano, kim i promešajte. Kada se meso uprži dodajte malo vode. Dinstajte nekih sat vremena. Šargarepu, paškanat, celer, krompir i grašak iseckajte, pa dodajte u meso. Posolite, pa dinstajte 5 minuta. Dodajte vodu (2 l). Kada provri, kuvajte poklopljeno još 40 minuta. Brašno pomešajte sa malo tople vode, pa dodajte u supu, pobiberite. Promešajte i kuvajte još 10-ak minuta.
Jaje posolite, dodajte pavlaku i senf, pa sjedinite. U tu posudu dodajte nekoliko kutlača supe i sve vreme mešajte. Zatim tu smesu ubacite u supu i opet dobro promešajte. Ako je potrebno još začinite. Dekorišite sa malo svežeg peršuna.