Francuski krompir
Shutterstock
Francuski krompir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ono što na ovim prostorima zovemo "francuskim krompirom" nema zapravo nikakve veze s francuskom kuhinjom. Nije poznato kako je musaka od krompira, kobasica i pavlake dobila ovaj atribut, ali je pod njim poznata širom eks-Ju, gde se osamedestih jela kao jedan od omiljenih recepata na nedeljnom ručku.

Možda su naši stari inspiraciju za ovaj recept pronašli u francuskom gratiniranom krompiru koji se peče u pavlaci i siru, ili su se nadahnuli klasičnim receptom za “tartiflette” koji se priprema od krompira, luka, slanine i sira “reblochon”.

Francuski krompir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

1 kg krompira

5 kuvanih jaja

2 para kobasica po želji

750 ml kisele pavlake

so i biber po želji

biljno ulje

Francuski krompir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte krumpir, oljuštite ga i narežite na tanke kolutiće. Skuvajte jaja i kobasice i takođe naseckajte ih isto tako. U nauljeni pleh za pečenje poslažite red kuvanog krumpira, red kobasica i jaja. Posolite i pobiberite. Preko svega prelijte kiselu pavlaku. Redom slažite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenca možete staviti i malo narendanog sira. Stavite u rernu prethodnu zagrejanu na 180 Celzijevih stepeni oko 25 minuta. Poslužite uz sezonsku salatu. Prijatno!