torta, kolač, čokolada,rođendan
Shutterstock, ilustracija
torta, kolač, čokolada,rođendan

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci

Za patišpanj:

- 10 jaja

- 10 kašika brašna

- 10 kašika brašna

- 1 kašika ulja

- 1 prašak za pecivo

PROČITAJTE I:

 



Za fil:

- 1 l mleka

- 6 kašika brašna

- 6 jaja

- 3 vanil šećera

Za filovanje torte:

jaja, jaje

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

- 400 gr slatkog od višanja

- 50 ml ruma (može se izostaviti)

- šlag po želji

Za dekoraciju:

Trešnje, voće, višnje

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

- 100 gr bele čokolade 

Priprema:

Umutite belanca sa malo soli. Dodajte jedno po jedno žumance za patišpanj, pa kašiku po kašiku brašna. U poslednju kašiku brašna dodajte prašak za pecivo.

Ako ste navikli, patišpanj možete spremiti drugačije - umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno sa praškom za pecivo. U drugoj posudi umutite sneg od belanaca, pa dodajte masi od žumanaca ovlaš mešajući žicom.

PREPORUČUJEMO:

 

Četvrtasti kalup za tortu premažite uljem i pobrašnite pa ispecite koru tako da ubodena čačkalica izlazi "čista" iz patišpanja.

Skuvajte mleko za fil. Umutite žumanca za fil sa šećerom i brašnom, pa dodajte u vruće mleko i skuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne krem. Kad skinete s vatre, dodajte vanilin šećer i ostavite da se prohladi.

Filovanje torte:

Patišpanj iseći na trake širine oko 4 cm, a svaku traku raseći po debljini. Pripremite dubok sud za filovanje torte i prekrijte dno providnom folijom.

Ređajte trake prvo uzduž po dnu kalupa, pa poređajte tu i tamo višnje iz slatkog, posipajući i slatki sok po korama. Isprskajte rumom kore pa prelijte kremom.

Ponovite postupak, ređajući trake patišpanja popreko.

Kolač, torta, slatkiš, desert

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kad potrošite materijal, preklopite providnu foliju preko torte i ostavite u frižider.

Torta može da stoji dan-dva pre serviranja.

Na dan služenja torte, umutite preostala belanca u sneg (dodajte šećer po ukusu).

Premažite tortu i ukrasite belom čokoladom i višnjama iz slatkog.

Napomena: ako više volite šlag, umutite 2 kesice i njime filujte tortu umesto snega od belanaca.

Kremaste i slasne princes-krofne, sa ovim receptom uspeh je zagarantovan!

AUTOR: Stvarukusa/M.M. DATUM I VREME: 03.10.2019. 08:29 - 03.10.2019. 08:59 Prste da poližeš!

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta