Vitamini lekovi zdravlje tablete
Shutterstock
Verica Todorović, fitoterapeut

Printscreen

Verica Todorović, fitoterapeut, Foto: Printscreen

Verica Todorović, fitoterapeut preporučuje biljke koje bi trebalo da koriste osobe sa dijabetesom. 

Ona je gostujući u emisiji "Vodič kroz dijabetes" na televiziji "Studio B", imala par preporuka za sve one koji muče muku sa ovom bolešću savremenog društva, od koje sve više obolevaju deca i to u ranom uzrastu.

Pročitajte još:

"Tu bi izdvojila cikoriju, na primer. To je odlična biljka koja u sebi ima inulina, u samoj kori. U ovoj biljki inulin postoji izolovano, pa je zato možemo koristiti i tokom dužeg vremenskog perioda", kaže Verica.

Inulin je probiotik, prirodno biljno vlakno. Jako je bitno znati da se ono ne rastvara u digestivnom traktu, on smanjuje glikemijski indeks hrane i potpomaže pankreasu da bolje radi i smanjuje potrebu za prostim šećerima.

Verica je ispričala da je još bitno znati da on pravi baznu sredinu uništavajući patogene bakterije. Imunostimulator je i odlično apsorbuje kalcijum.

"Što se tiče fitoterapije, bitna je ekstrakcija i savetuje se da se jedna vrsta biljke koristi najduže tri nedelje, onda se napravi pauza, pa se tretman može ponoviti. Moje preporuke, u zavisnosti od toga koju biljku koristimo su da konzumiramo 2-3 šolje u toku dana", dodaje fitoterapeut Verica u emisiji "Vodič kroz dijabetes".