pogača
bakina kuhinja
pogača

bakina kuhinja

pogača, Foto: bakina kuhinja

Možete da je ukraštavate raznim začinimskim biljem (ruzmarinom, vlašacem…), povrćem (masline, paradajz, beli luk…), sirevima ili kao ja da je napravite praznu. Fokaču možete poslužiti kao predjelo, hleb uz glavni obrok, ili užinu.

Sastojci:

- 350 g brašna (po potrebi dodajte više)

- 250 ml tople vode

- 1 kašičica šećera

- 20 g svežeg kvasaca (pola pakovanja)

- ½ kašičice soli

- 50 ml maslinovog ulja (oko 8 kašičica)

Priprema:

Kvasac izmrvite i dodajte šećer, brašno i malo tople vode. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. U kvasac dodajte polovinu brašna, so, 2-3 kašičice maslinovog ulja i krenite da mesite testo. Pošto je testo lepljivo i mekano, možete da koristite mikser. Dodajte drugu polovinu brašna i umesite fino mekano testo.

Testo prebacite u čistu posudu i nauljite ga sa 2 kašičice maslinovog ulja. Ostavite ga na toplom, da se udvostruči oko 30-60 minuta.

pogača

bakina kuhinja

pogača, Foto: bakina kuhinja

Nakon toga testo stavite u nauljen pleh (maslinovo ulje) ili obložen pek papirom. Razvucite u tanku pogaču i još jednom ostavite prekriveno da odstoji pola sata. Nakon toga vrhovima prstiju napravite udubljenja u koje možete da stavite masline, čeri, sušeni paradajz. U videu je premazan sa maslinovim uljem.

Pecite na 200°C oko 15-25 minuta, dok pogača ne porumeni (u prethodno zagrejanoj rerni).