palačinke
Shutterstock
palačinke

Shutterstock

palačinke, Foto: Shutterstock

 

POTREBNI SASTOJCI

jabuke - 2 komada (200 g očišćenih i oguljenih)
rum - 30 ml ili slatko desertno vino
limunov sok - nekoliko kapljica
brašno - 100 g
sveže mleko - 240 ml
voda - 30 ml
jaja - 2 komada
so - 1 prstohvat
vanilin šećer - 2 kašičice
ulje - 1 supena kašika (10 g)
maslac - za premazivanje tiganja

NAČIN PRIPREME

Oguljene i očišćene jabuke isecite na tanke polumesece. Zalijte alkoholom i kapljicama soka od citrusa i ostavite tako da stoji do momenta upotrebe.

Umutite jaja sa soli i sa vanilinim šećerom. Dodajte sveže mleko, vodu, ulje i na kraju brašno, nastavljajući sa mućenjem na sporoj brzini, dok se ne dobije homogena smesa. Može vam se učiniti da je retka, ali nemojte dodavati brašno u ovoj etapi pripreme.

Stavite u frižider na 1 sat. Tako će smesa postati gusta, ali ako vam se na kraju učina da je ipak previše tečna, stavite sasvim malo brašna.

Maslacem premažite dno tiganja sa nelepećim dnom, zagrejte ga na umerenoj vatri.

Stavite komade jabuke u smesu za palačinke i promešajte.

Kada se tiganj zagreje, stavljajte po kutlaču smese za palačinke i ravnomerno je rasporedite po tiganju, kako nju, tako i komadiće voća.

Pecite 2 minute sa jedne strane, nakon toga okrenite na minuticu i sa druge strane. Ovo vreme je oprijentaciono, vi možete peći tako da se dobije lepa boja, kako vam se dopada.

Poslužite ukusne palačinke sa jabukama dok su tople.