musaka
Shutterstock
musaka

Shutterstock

musaka, Foto: Shutterstock

 

POTREBNI SASTOJCI

kiseli kupus - 1 glavica
crni luk - 3 glavice
mleveno meso - 400 g
suvi začin - 1 kašičica
pirinač - 150 g
so - po ukusu
voda - po potrebi
ulje - 200 ml

ZA PRELIVANJE

žumanca - 2 komada
mleko - 100 ml
kisela pavlaka - 200 ml

NAČIN PRIPREME

Na 100 ml zagrejanog ulja upržiti sitno iseckani crni luk dok ne omekša i ne dobije staklastu boju.Dodati mleveno meso, upržiti i začiniti suvim začinom.

U drugu šerpu sipati 100 ml ulja, zagrejati, umešati seckani kupus i dinstati (dolivajući po malo vode).

Zasebno obariti pirinač, procediti ga i posoliti.

Nauljati vatrostalnu posudu (ili pleh, pekač), rasporediti red kupusa, preko naneti fil sa mlevenim mesom, preko mesa naneti pirinač i završiti redom kupusa.

Ručnom žicom za mućenje razmutiti žumanca, dodati mleko, kiselu pavlaku, izmešati i preliti musaku.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Savet: Možete koristiti mešano mleveno meso ili svinjsko-po sopstvenom izboru. Svakako dobijate veoma ukusnu musaku, drugačiju od standardnog načina spremanja musake, ali podjednako ukusnu.