Gulaš sa mlevenim mesom
Shutterstock
Gulaš sa mlevenim mesom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

1 dl ulja
3 glavice crnog luka
1 paprika (može zelena, može crvena)
700 gr mlevenog svinjskog mesa
5 paradajza
1 veća tikvica
10-tak krompira srednje veličine
2l Paradajz soka 
3 dl crnog vina
2 pakovanja smrznutog povrća za čorbu (šargarepa, grašak, boranija, krompir)
5 kašičica šećera
2 ravne kašičice bibera
3 kašičice soli
2 kašičice sušenog origana
2 kašike sušenog bosiljka 

Nije poželjno dodavati vode. Dodavanjem vode izgubićete na jačini ukusa paradajza u jelu, a to bi bilo baš šteta. 

Priprema:

Pre nego što počnete kuvati, pripremite povrće (sem smrznutog, ne morate ga odmrzavati).

Luk isecite na kockice, papriku očistite od semenki pa isecite na manje trake, 1-2  cm dužine. Paradajz operite, isecite na kockice. Ako ne volite kožicu od paradajza u jelu, ogulite paradajz. Tikvici odsecite peteljke, oljuštite je od kore, pa isecite na kockice. Krompir takodje oljuštite i isecite na kockice. Njega stavite u hladnu vodu da ne pocrni dok ne dodje na red.

Zagrejte ulje u kotliću. Dodajte luk, ostavite ga omekša, dodajte papriku, takodje ostavite da se prži dok ne do pola ne omekša. Mešajte povrće da vam ne zagori. Na omekšalo povrće, dodajte mleveno meso, mešajte i pržite dok ne dobije boju sa svih strana. Nakon toga, pržite ga još 10-tak minuta. Sve radite na umerenoj jačini vatre.

Kada vam je meso uprženo, dodajte paradajz, za njim odmah i tikvice. Ostavite da se krčka, bez dodavanja tečnosti, dok paradajz ne pusti svoj sok. Povremeno mešajte. Kada paradajz pusti sok, dodajte krompir, sok od paradajza i sve začine (so ne svu odjednom).

Ostavite jelo da se krčka i nakon 15-tak minuta dodajte crno vino. Kuvajte gulaš dalje, sve dok krompir skoro u potpunosti ne omekša. 20-tak minuta pred kraj kuvanja, dodajte smrznuto povrće i ostavite dalje gulaš da se krčka, dok se svo povrće ne skuva. Ne treba da se raspada, ali da omekša.