Pirinač, Gordon Remzi, kuvanje
Screenshoot youtube
PIRINAČ

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Basmati pirinač se smatra najkvalitetnijom vrstom pirinča, a raste isključivo u podnožju Himalaja. Karakteristično za njega je dugo zrno koje se kuva otprilike desetak minuta.

Gordon Ramzi tvrdi da je 1:1,5 idealna razmera pirinča i vode, a pronašao je i optimalno vreme za termičku obradu.

PROČITAJTE I:

 

Sastojci za savršeno kuvani pirinač:

- 400 g pirinča

- 600 ml hladne vode

- 3 semenke kardamon

- 2 zvezde anisa

- so i biber po želji

Priprema:

Isperite pirinač pod mlazom hladne vode. Stavite ga u lonac. Posolite i pobiberite, pa sve dobro promešajte. U lonac ubacite zvezdasti anis i kardamon, koji ste prethodno probušili kako bi otpustio svoje prirodne arome tokom kuvanja.

Pustite da voda brzo provri. Kada provri, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno lagano kuva 8-10 minuta.

PREPORUČUJEMO:

 

Tokom kuvanja nemojte podizati poklopac. Poklopljeni lonac ključan je za savršenu termičku obradu pirinča.

Varjačom promešajte pirinač i poslužite ga uz sos po želji.

Pirinač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Pogledajte video kako napraviti najbolji mogući pirinač: