fritata
Shutterstock
fritata

Shutterstock

fritata, Foto: Shutterstock

 

POTREBNI SASTOJCI

jaja - 6 komada
paprike - 3 komada, zelene (200 g)
paprika - 1 komad, crvena, velika (100 - 120 g)
paprika - 1 komad, suva, crvena
luk - 1 glavica (200 g)
maslinovo ulje - oko 30 ml
parmezan - 70 g, narendan
pavlaka - 60 g, kisela ili za kuvanje
menta - 3 - 4 sveže grančice (listovi)
bosiljak - 3 - 4 sveže grančice (listovi)
ruzmarin - 1 kašika ili po ukusu (sušen)
so - 1 kašika ili po ukusu

NAČIN PRIPREME

1. Iseckajte na sitno luk i bosiljak, a sveže paprike isecite na velike parčiće. Suvu papriku namrvite. U sve to dodajte ruzmarin i promešajte.

2. Dinstajte u maslinovom ulju 5-7 minuta sa malo soli da omekša povrće i nakon toga procedite od voda koja se ispustila tokom dinstanja.

3. Umutite jaja sa solju i dodajte pavlau, narendan parmezan i listiće sveže mente - iseckane ili cele, ako su mali.

4. Pomešajte povrće sa jajima da budu homogeni i prebacite u obilno namazanu posudu za pečenje, kalup za tart ili tiganj sa metalnom drškom pogodan za pečenje u rerni.

5. Stavite na ringlu na slabu do umerenu vatru na kratko, dok ne pobeli po krajevima, nakon toga gurnite u zagrejanu rernu na 185 stepeni na oko 15 minuta ili dok ne dobije prijatnu preplanulost.

6. Isecite na trouglove i servirajte toplu fritatu.