Sir
Shutterstock
Sir

Shutterstock

Sir, Foto: Shutterstock

Kao što je slučaj s većinom namirnica, i odličan komad sira vrlo jednostavno možete uništiti. Stoga pročitajte koje su najčešće greške koje radimo sa sirom, i kako ih možemo ispraviti.

Pogrešno ga skladištite

Sir poput sunđera upija razne mirise, a budući da ga držimo u frižideru, naš komad sira će upiti “arome” svega što se tamo nalazi. Stoga izvadite sir iz celofana ili folije, zamotajte ga u papir za pečenje i ubacite u vrećicu sa zip zatvaračem. Papir će dopustiti siru da “diše” a zatvorena vrećica zaštitiće ga od vlage.

Servirate ga i konzumirate na pogrešnoj temperaturi

Sir ne bi trebali da jedete dok je prehladan. Jedno od pravila kaže da bi ga trebalo izvaditi iz frižidera pola sata pre konzumacije odnosno, da bi dobili najviše od njegovog ukusa, sir bi trebalo jesti kada mu je temperatura između hladne i tople (sobne).

Kupujete već narezani sir

Tržni centri zgodno su mesto za kupovanje sira, ali možda nisu najbolje mesto za kupovinu svežeg sira. Ako je sir već narezan, zasigurno neće biti ukusan kao sir koji je narezan u toku dana. Još jedan problem je pakovanje – unapred narezani sir najčešće se pakuje u celofan. Ako kupujete prethodno narezani sir svakako obratite pozornost na datum pakovanja – on ne bi trebalo da bude duži od tri dana. Drugi način je jednostavno malo pričekati u redu i kupiti sveži sir.

Rende, sir, kuhinja

Shutterstock, ilustracija

Rende, sir, kuhinja, Foto: Shutterstock, ilustracija

DA LI VOLITE "SMRDLJIVE" SIREVE?

 

Bojite se "smrdljivih" sireva

Najbolji sirevi na svetu obično su “smrdljivi”, ali ako počnete s blagim ukusima možete se polako navikavati na miris i početi uživati u nekim od najboljih sireva na svetu.

Ne isprobavate nove sireve
Iako verovatno već znate koji sir volite, nema ništa boljeg od otkrivanja novih sireva. Možete pokušati s prodavnicom koja ima uzorke, možda pronađete svoju novu omiljenu namirnicu!

PROČITAJTE JOŠ: