Džem može da se kuva u rerni, a u njegovoj lepoti ukusa ćete uživati tokom čitave godine!
Potrebno je: 5 kg zrelih šljiva; 1/2 kg šećera; rum.
PROČITAJTE I:
Priprema: Šljive dobro oprati i očistiti od koščica. Staviti u šerpu i staviti na ringlu da provre. Kuvajte dok šljive dobro ne proključaju. Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni C. Kad šljive dobro provre prebacite ih u širu šerpu i ubacite u rernu.
Kuvajte oko 3 sata uz povremeno mešanje. Na polovini kuvanja dodajte šećer i dobro izmešajte. U koliko volite slađe dodajte više šećera ili ako su šljive kisele.
PREPORUČUJEMO:
Džem je gotov kad se vidi dno šerpe kad povučete varjačom po dnu. Dodati po želji vanilin šećer ili ruma.
Sipati vreo u tregle zatvarati metalnim zatvaračima i okretati tegle naopako.
Ostaviti tako da se ohlade i vratiti tegle i poređati u police sa ostalom zimnicom.
BONUS VIDEO:
Beograđani su nam otkrili kakav tip žene žele, ne zanima ih domaćica!