Džejmi Oliver, kuvanje, spremanje
Shutterstock, ilustracija
Džejmi Oliver, kuvanje, spremanje

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Reč je o takozvanom Navaho hlebu, koji je ime dobio po istoimenom indijanskom narodu koji je živeo severno og Meksika, a koji je u tradiciji ima pripremu upravo ovog specijaliteta.

Džejmi Navaho hleb opisuje kao mešavinu tortilje i indijskog naana hleba, a kaže da ga možete jesti i u slatkoj i u slanoj varijanti.

Navaho hleb

Shutterstock

Navaho hleb, Foto: Shutterstock

Evo njegovog recepta za ovaj hleb:

Potrebni sastojci:

600 g oštrog brašna
2 kašike praška za pecivo
6 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli, začini po želji

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i začinsko bilje (ako ga koristite). U sredinu ove smese sipajte maslinovo ulje i oko 150 ml mlake vode. Promišajte i dodajte još vode popotrebi.

Testo mesite od 5 do 10 minuta, prebacite ga u posudu i pospite sa malo brašna, pa ostavite da malo odstoji.

Testo podelite u 10 loptica, pa namastite ruke i spljoštite loptice dlanovima, te ih razvucite prstima kako biste dobili oblik deblje palačinke. Pržite ih u vrućem ulju, kratko sa svake strane dok se ne zarumene.

Komentari (1)

Tankosava Guzic

26.05.2020 10:44

U kojem li su trznom centru Navaho indijanci nabavljali exstra devicansko maslinovo ulje i prasak za pecivo