Špagete, bolonjeze sos
Shutterstock
Špagete, bolonjeze sos

Shutterstock

Špagete, bolonjeze sos, Foto: Shutterstock

Znate li kako se pravilno sprema bolonjeze sos, tačnije "ragù di carne" (mesni ragu)? Ako ne znate, saznajte odmah jer vam donosimo originalni recept za najpoznatiji sos na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

S kojom testeninom služiti ragu?

Lazanje

Shutterstock

Lazanje, Foto: Shutterstock

Ovom sosu skidaju kapu i poznati kuvari sveta, pa iako je sve zapisano, uvek postoji nešto sitno dodatno što poboljša ukus ili bolje poveže sos sa testeninom.

Obožavate italijansku kuhinju i ne možete zamisliti život bez tanjira dobre testenine? Prisetite se koji su još kultni sosevi za koje treba znati svaki ljubitelj italijanske kuhinje i pristavite lonac.

Sastojci:

300 grama mlevene junetine
300 grama pasiranog paradajza 
150 grama slanine
50 grama mrkve
50 grama celera stabljikaša
50 grama luka
½ čaše belog suvog vina
½ čaše punomasnog mleka
3 kašičice maslinovog ulja ili 50 grama maslaca
so i biber prema ukusu

Špagete sa šampinjonima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

1. Slaninu sisecite na sitne kockice pa je popržite "na suvo" u dobro zagrejanoj široj posudi.

2. Dodajte maslinovo ulje ili maslac, sitno seckanu mrkvu, celer i luk pa sve lagano propržite na srednjoj vatri.

4. Potom dodajte vino, lagano promešajte, pustite da iščezne alkohol pa nakon 5 minuta dodajte pasirani paradajz.

5. Sve dobro izmešajte, poklopite posudu, smanjite vatru pa kuvajte 2 sata.

6. Na samom kraju kuvanja dodajte mleko, posolite i pobiberite, promešajte i poslužite uz tagliatelle i pospite rendanim parmezanom ili napravite "lasagne al forno" (lazanje zapečene u pećnici).