UVEK JE PRAVO VREME DA SE VRATIMO U DETINJSTVO Domaće krofne po bakinom receptu - brzo i slatko zadovoljstvo!

Ima li šta slađe?!

Krofne, krofna, desert, slatko
Krofne, krofna, desert, slatko, Foto: Shutterstock, ilustracija

 Za ukusne krofne koje definitvno vraćaju u detinjstvo treba vam malo strpljenja, a ukus obećava. 

Potrebno je:

1 kg brašna (tip 400 meko)

600 ml mleka

1 pakovanje kvasca (50 g)

3 ravne kašike masti (ili zejtina)

4 ravne kašike šećera

1 kašičica soli

2 kašičice šećera za kvasac

2 žumanca

Priprema:

U mlako mleko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.

Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).

Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi