Domaća štrudla sa orasima, spremna za tili čas!
PROČITAJTE JOŠ I OVO:
Sastojci za testo:
500 gr mekog brašna
80 gr kristal šećera
2 žumanca
10 gr praška za pecivo
10 gr vanilin šećera
200 gr maslaca
180 gr kisele pavlake
Nadev:
300 gr mlevenih oraha
200 gr kristal šećera
2 belanca
100 ml mleka
malo ekstrakta ruma
Priprema:
Ulupati maslac sa 80 gr šećera. Dodati kiselu pavlaku i žumanca pa opet ulupati.
Dodati oko 200 gr brašna, vanilin šećer i prašak za pecivo pa opet sve izmutiti.
Dodati još 200 gr brašna pa umesiti mekano testo, skoro lepljivo za ruke.
Za mešenje je utrošeno 400 gr brašna.
Zamotati testo u kesu ili foliju pa ostaviti u frižider 30 minuta.
Dok čekamo da testo se ohladi pripremiti fil.
Vrelim mlekom popariti orahe i izmešati, a zatim dodati 100 gr šećera i po ukusu i želji rum, pa opet izmešati.
Ulupati belanca sa preostalih 100 gr šećera pa im dodati orahe i sve zajedno izmutiti.
Ohladjeno testo podeliti na 3 jednaka dela, pa uzeti jedan deo posuti sto i testo brašnom pa razvući u pravougaonik širine pleha od rerne a dužine nekih 20 – 30 cm.
Premazati testo trećinom nadeva pa lagano uviti i zatvoriti krajeve.
Ponoviti postupak još dva puta.
Premazati štrudlice otopljenim maslacem i ostaviti da odstoje dok se rerna zagreje na 200 stepeni.
Peći štrudlice oko 30 minuta.
Pečene premazati po želji otopljenim maslacem pa ostaviti da se ohlade.
Posuti šećerom u prahu, iseći i poslužiti.