Štrudle sa orasima
printscreen
Štrudle sa orasima

printscreen

Štrudle sa orasima, Foto: printscreen

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Torta, kolač, slatkiš, desert, jagode

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Sastojci za testo:

500 gr mekog brašna
80 gr kristal šećera
2 žumanca
10 gr praška za pecivo
10 gr vanilin šećera
200 gr maslaca
180 gr kisele pavlake

Nadev:

300 gr mlevenih oraha
200 gr kristal šećera
2 belanca
100 ml mleka
malo ekstrakta ruma

margarin maslac namaz

Profimedia

Foto: Profimedia

Priprema:

Ulupati maslac sa 80 gr šećera. Dodati kiselu pavlaku i žumanca pa opet ulupati.

Dodati oko 200 gr brašna, vanilin šećer i prašak za pecivo pa opet sve izmutiti.

Dodati još 200 gr brašna pa umesiti mekano testo, skoro lepljivo za ruke.

Za mešenje je utrošeno 400 gr brašna.

Zamotati testo u kesu ili foliju pa ostaviti u frižider 30 minuta.

Dok čekamo da testo se ohladi pripremiti fil.

Kuhinja, testo, jaje, brašno

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vrelim mlekom popariti orahe i izmešati, a zatim dodati 100 gr šećera i po ukusu i želji rum, pa opet izmešati.

Ulupati belanca sa preostalih 100 gr šećera pa im dodati orahe i sve zajedno izmutiti.

Ohladjeno testo podeliti na 3 jednaka dela, pa uzeti jedan deo posuti sto i testo brašnom pa razvući u pravougaonik širine pleha od rerne a dužine nekih 20 – 30 cm.

Premazati testo trećinom nadeva pa lagano uviti i zatvoriti krajeve.

Ponoviti postupak još dva puta.

Premazati štrudlice otopljenim maslacem i ostaviti da odstoje dok se rerna zagreje na 200 stepeni.

Orah, orasi

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Peći štrudlice oko 30 minuta.

Pečene premazati po želji otopljenim maslacem pa ostaviti da se ohlade.

Posuti šećerom u prahu, iseći i poslužiti.