Pica
Shutterstock
Pica

Shutterstock

Pica, Foto: Shutterstock

 

Pica ne mora da bude masna i da joj se sir razvlači onako kako već zamišljate “klasičnu” picu. Iskreni zaljubljenici u “klasiku” će reći da ovo možda i nije pica, ali ako ste na dijeti, verovatno ćete pomisliti drugačije. U svakom slučaju, probajte jednu “zdravu varijantu”.

Potrebne namirnice:

100 g pšeničnog brašna tip 500
100 g ječmenog brašna
100 g heljdinog brašna
5 g suvog aktivnog kvasca (pola kesice)
topla voda
5 g smeđeg šećera
30 ml suncokretovog ulja + 5 ml za podmazivanje
1/2 kašičice soli

Za fil:

300 g smrznute mešavine po želji (na primer: italijanska, kineska, meksička…)
10 g sira kačkavalja (da, dobro ste pročitali)
100 ml soka od paradajza (100% pasirani paradajz) pomešan sa malo origana (prstohvat)

Stavite suvi aktivni kvasac iz kesice u toplu vodu i polako promešajte dok se ne istopi. Mešajte dok se grudvice ne rastvore. Ostavite kvasac da odstoji 5 minuta, dok ne uskisne. Ako kvasac ne zapeni, znači da je neaktivan ili da ste ga pomešali s pretoplom ili s hladnom vodom: u tom slučaju rastvorite novu količinu kvasca i vode.

Kad kvasac uskisne, dodajte u njega ulje, smeđi šećer, a potom i tri vrste brašna. So uništava aktivne spore kvasca, zato je dodajte na kraju. Drvenom varjačom ili rukama mešajte sastojke dok ne dobijete grubu smesu. 

Da bi sastojke u testu bolje sjedinili, moraćete da uprljate ruke. Zamesite na čistoj radnoj ploči, a prethodno je pobrašnjavite. Testo mesite 8-10 minuta, dok ne postane glatko i elastićno, po potrebi posipajući brašno na radnu površinu da se testo ne bi zalepilo. Testo ostavite da malo nadođe, a onda ga rasklagijate. Potrudite se da bude otprilike jednake ili za nijansu manje veličine od tepsije.

Tepsiju pomažite sa sasvim malo ulja. Potom prebacite testo pa ga nadenite i razvucite po potrebi. Ukoliko je testo veće, isecite ostatak.

Paradajz sok pomešajte sa malo origana i u potrebnoj količini, prelijte testo (sa ostatkom soka ćete poslužiti gotovu pizzu).

Preko toga potom poslažite povrće po želji, a preko povrća pobacajate narendani kačavalj. Ta jedna kašika kačkavalja (odnosno 10 g) nema ulogu da mnogo promeni ukus jelu, već da malo”zamiriše”, bez unošenja mnogo masti. Po želji povrće možete iseći na komadiće, ali ne morate.

Picu pecite u zagrejanoj rerni 220 °C oko 15-20 minuta.

Ostalo je samo da dijetalnu picu servirate, po želji je prelijte paradajz sokom. Prijatno!