Punjeni luk, hrana
Shutterstock
Punjeni luk, hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Žene su navikle da pune paprike, krompir i tikvice, ali to sve može da se uradi i sa lukom.

Sastojci:

4 velike glavice crvenog luka (može i crni)

so, biber

1 crvena paprika

400 g junećeg mlevenog mesa

1 kašičica majorana

1 kašika ulja

200 ml supe od kocke

kačkavalj za posipanje

Punjeni luk, hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

1. Skinuti ljusku s luka i odseći kapice. Izdubiti ga kašičicom da ostane zidić debeo oko pola centimetra. Izdubljenu sadržinu luka sitno iseckati. Ono što je ostalo kao posudica za punjenje kuvati u ključaloj slanoj vodi oko dva minuta, pa procediti i ostaviti na rešetki da se dobro ocedi.

2. Sitno iseckati papriku, pa je dodati mesu, zajedno s prethodno iseckanim lukom. Dodati so, biber i izmešati.

3. Zagrejati rernu na 180 stepeni, napuniti luk mesom i poklopiti ga kapicama. Sipati ulje u posudu za pečenje i položiti luk. Naliti ključalom supom i peći 30-40 minuta.

4. Pred kraj pečenja jelo posuti rendanim kačkavaljem. Poslužiti uz pirinač.