Da GIBANICA bude VAZDUŠASTA i SLASNA, recept nam daje jedan TATA!
Sastojci:
500 g kvalitetnih kora za gibanicu
3 jajeta
200 g punomasnog starog belog sira
0, 25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi)
1 prašak za pecivo
malčice ulja (može i ne mora)
ne treba soliti ako je sir dovoljno slan.
PROČITAJTE I:
Priprema:
U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.
Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak). Sve dobro promešati.
Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije - treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.
PROČITAJTE JOŠ I:
Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.
To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu
Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta - gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše.
Prijatno!
Komentari (1)
mira
23.06.2019 17:12
Oooo, gibanica sa tri jajeta? Na 1/2 kg kora bar sest sedam jaja i 1/2 kg sira. To je gibanica...