Čuveni langoš po originalnom receptu! (RECEPT)
Neodoljive mađarske lepinje koje su spolja hrskave, a iznutra sočne omiljena su ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju i lek protiv mamurluka.
Prema tradicionalnom receptu testo za langoš se priprema od brašna, kvasca, soli i vode, no popularna je i varijanta s dodatkom pasiranog krompira, jogurta i pavlake.
Pržene lepinje u Mađarskoj najčešće mirišu na beli luk, pavlaku, i narendani sir kojim se obilno posipaju dok su još vrući. Originalno se premazuju mešavinom sitno seckanog belog luka, ulja i vode a zatim se dodaju ostali dodaci poput slanine ili kobasica.
Sastojci:
600 g glatkog brašna,
2 dl mleka,
2,5 dl vode,
40 g kvasca,
2 kašičice soli,
2 kašičice šećera, jaje
Za premazivanje:
2 dl kisele pavlake,
2-3 čena belog luka,
150 g gaude
Priprema:
1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac pa dodajte šećer i ostavite dok se ne aktivira.
2. U prosejano brašno dodajte so, razmućeno jaje, aktivirani kvasac, mlako mleko i vode toliko da testo bude glatko i lepljivo. Prekriveno testo ostavite da se diže na toplom mestu.
3. Testo lagano rastanjite i nauljenim rukama oprezno stavljajte komade u vruće ulje. Posipajte belim lukom i u sredinu stavite pavlaku i narendan sir.