Langoš
Shutterstock
Langoš

Shutterstock

Langoš, Foto: Shutterstock

Neodoljive mađarske lepinje koje su spolja hrskave, a iznutra sočne omiljena su ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju i lek protiv mamurluka.

Prema tradicionalnom receptu testo za langoš se priprema od brašna, kvasca, soli i vode, no popularna je i varijanta s dodatkom pasiranog krompira, jogurta i pavlake.

Pržene lepinje u Mađarskoj najčešće mirišu na beli luk, pavlaku, i narendani sir kojim se obilno posipaju dok su još vrući. Originalno se premazuju mešavinom sitno seckanog belog luka, ulja i vode a zatim se dodaju ostali dodaci poput slanine ili kobasica.

Sastojci:

600 g glatkog brašna,

2 dl mleka,

2,5 dl vode,

40 g kvasca,

2 kašičice soli,

2 kašičice šećera, jaje

Za premazivanje:

2 dl kisele pavlake,

2-3 čena belog luka,

150 g gaude

Langoš

Shutterstock

Langoš, Foto: Shutterstock

Priprema:

1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac pa dodajte šećer i ostavite dok se ne aktivira.

2. U prosejano brašno dodajte so, razmućeno jaje, aktivirani kvasac, mlako mleko i vode toliko da testo bude glatko i lepljivo. Prekriveno testo ostavite da se diže na toplom mestu.

3. Testo lagano rastanjite i nauljenim rukama oprezno stavljajte komade u vruće ulje. Posipajte belim lukom i u sredinu stavite pavlaku i narendan sir.