Čuvena esterhazi torta, preukusna poslastica koja je i dan danas razlog sudskog spora između Beča i Budimpešte!
Recept originala je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičarnica danas pravi svoju verziju slavne torte dodajući ili oduzimajući nešto od tek naslućenih sastojaka.
PROČITAJTE I:
Ova čuvena torta je dobila ime po austrougarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu.
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa decilitrom vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan (prečnika 30 cm) pleh i sve četiri kore pecite po 25 minuta.
Sastojci za fil:
12 žumanaca,
150 g šećera,
1/2 dl svežeg soka od pomorandže,
kašika gustina,
250 g putera,
150 ml slatke pavlake,
100 g bele čokolade,
50 g crne čokolade
PREPORUČUJEMO:
Priprema fila:
U međuvremenu na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter, sjedinite ga sa kremom od žumanaca.
Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu.
Sa strane obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani šeer, pomešan sa mlevenim lešnicima). Odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru".
BONUS VIDEO:
Kako se pravilno našminkati za 5 minuta