Esterhazi torta, torta, desert,
Shutterstock, ilustracija
Esterhazi torta, torta, desert,

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Recept originala je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičar­nica danas pravi svoju verziju slavne torte dodajući ili oduzimajući nešto od tek naslućenih sastojaka.

PROČITAJTE I:

 

Ova čuvena torta je dobila ime po austro­ugarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu.

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa decilitrom vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan (prečnika 30 cm) pleh i sve četiri kore pecite po 25 minuta.

Esterhazi torta, torta, desert,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci za fil:

12 žumanaca,

150 g šećera,

1/2 dl svežeg soka od pomorandže,

kašika gustina,

250 g putera,

150 ml slatke pavlake,

100 g bele čokolade,

50 g crne čokolade

PREPORUČUJEMO:

 

Priprema fila:

U međuvremenu na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter, sjedinite ga sa kremom od žumanaca.

Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu.

Sa strane obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani šeer, pomešan sa mlevenim lešnicima). Odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru".

Čokoladni sufle, preukusna poslastica od samo 4 sastojka gotova za svega 10 minuta!

AUTOR: 24sata.hr/M.M. DATUM I VREME: 21.09.2019. 08:00 Ovaj kolač je prema legendi nastao kao greška šefa Žan-Žorža Vongerihtera, koji je čokoladni biskvit iz rerne izvadio prerano, a rezultat je bio neodoljiv... Foto: Shutterstock, ilustracija Lava kolači (sufle) savršena su čokoladna poslastica - spolja sočan biskvit, a unutra topla čokolada, zbog koje je poslastica i dobila ime.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta