Ćuretina
Shutterstock
Ćuretina

Shutterstock

Ćuretina, Foto: Shutterstock

Ćuretina sa mlincima je tradicionalan balkanski recept za nedeljnu porodičnu trpezu ili prilikom posete gostiju.

Sastojci:

500 g ćurećeg mesa (batak)
500 g mlinaca
550 ml bujona (ćurećeg ili pilećeg)
5 gkocke za supu
10/15 suvih šljiva
po ukusu sveže samlevenog bibera
po potrebi soli
po potrebi ulja za prženje mesa

Šljive

shutterstock

Šljive, Foto: shutterstock

Priprema:

1. Ćureće meso blago izmasirati prstima. Posoliti ih i posuti mlevenim biberom. Zagrejati ulje i ispržiti sa obe strane po par minuta, da porumene.

2. Staviti bujon da proključa, pa razmutiti 1/2 kocke za supu. Umesto bujona se može koristiti i proključala voda, u tom slučaju razmutiti celu kocku za supu (11 g). Mlince izlomiti na manje komade, ali ne mnogo sitno. U veću šerpu sipati bujon, pa polovinu izlomljenih mlinaca staviti u bujon i dobro ih natopiti. Kada su mlinci omekšali (ne držati ih previše u bujonu da ne bi bili gnjecavi), izvaditi ih i ponoviti postupak sa preostalom količinom mlinaca.

3. Uzeti veću vatrostalnu ili keramičku posudu na dno posude sipati po malo ulja u kome je meso prženo. Zatim staviti malo mlinaca,pa meso. Ukoliko vam je možda ostalo malo bujona, prelite ga preko mlinaca. Obično ne ostane ništa kada se mlinci lepo natope. Dotati suve šljive.

5. Rernu zagrejati na 200 stepeni C i peći sve 30-45 minuta (dok ne porumene). Služiti toplo.