testo, lepinja, ćuburek, pogačice
shutterstock
testo, lepinja, ćuburek, pogačice

shutterstock

Foto: shutterstock

Čeburek ili Čebureki je vrsta brze hrane, lepinjice koje izgledom podsećaju na pancerote ili kalcone. Testo je bez kvasca, pravi se kao vučeno, samo od brašna i vode, a ukus je fantastičan. Potiču, naravno, iz Turske.

Priprema testa: 500 gr mekog brašna, 250 ml vode, 2 kašike ulja, prstohvat soli. Testo se malo premesi i razvuče,

Nadev: 500 gr mlevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, a po ukusu malo soli i bibera.

Priprema: Staviti brašno u veću posudu, napraviti udubljenje pa sipati vodu i ulje i malo posoliti. Umesiti testo. Testo mesite nešto duže, dok se sve lepo ne poveže i ne ujednači (oko 5 minuta). Testo treba da bude malo tvrđe. Ostavite ga 30 minuta da odstoji pokriveno krpom.

testo, lepinja, ćuburek, pogačice

shutterstock

Foto: shutterstock

Za to vreme iseckate sitno luk, pomešate sa mesom i začinima pa i meso premesite da se meso, luk i začini povežu. Testo podelite na 12 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Ne mesite dugo jer će testo postati žilavije i teže se razvlačiti, ali ako vam se i to desi samo loptice ostavite malo da odstoje, otpustiće. Svaku lopticu razvucite u krug ili približno krugu što tanje možete. Nadev stavljajte na polovinu kruga, prebacite drugu polovinu i viljuškom stisnute testo. Višak testa odsecite.

U veći tiganj sipajte ulje kao kada pohujete pa spuštajte čeburek da se peče na srednjoj vatri ravnomerno sa obe strane. Kada bude pečeno, stavite na ubrus da se ocedi pa tek onda servirajte. Odlično se slaže uz pavlaku umućenu sa belim lukom i listom peršuna. Prijatno!

testo, lepinja, ćuburek, pogačice

shutterstock

Foto: shutterstock