Zlatno mleko, kurkuma late, napitak, piće
shutterstock
Zlatno mleko, kurkuma late, napitak, piće

shutterstock

Foto: shutterstock

Kurkuma je već nekoliko godina vrlo popularan začin, ne samo zbog široke primene u kulinarstvu, već i zbog brojnih zdravstvenih benefita.

Poznato je da kurkuma blagotvorno utiče na čitav organizam, te da je jedan od najjačih prirodnih antiupalnih sastojaka. Takođe, ima i antioksidativna svojstva, pozitivno deluje na smanjenje otečenosti, uklanjaju simptome depresije, podmlađuje i obnavlja ćelije mozga, pomaže kod Alchajmerove bolesti, demencije, oštećenja moždanog tkiva i ubrzava oporavak nakon moždanog udara.

začin kurkuma

Profimedia

Foto: Profimedia

Osim što se pola do jedne cele kafene kašičice kurkume dodaje u različite specijalitete, ona se često koristi i u kombinaciji sa drugim začinima i namirnicama. Jedna od najpopularnijih mešavina svakako jeste takozvano "zlatno mleko", koje obećava zaštitu od prehlade, brzu detokscikaciju organizma, ali je isto tako i sjajan pomoćnik pri mršavljenju.

Naime, ovak napitak sprečava napade gladi i podstiče probavu, pa ljudi upravo zato veruju da je sjajan saveznik u dijetama.

Zlatno mleko se priprema brzo i jednostavno.

Mleko šolja mleka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

1 šoljica mleka
1/2 kašičice kurkume u prahu
1do 3 zrna bibera
1 izmrvljena kapsula kardamoma

Kurkuma

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

Sipajte mleko u lončić, dodajte isitnjena zrna bibera i kardamom. Dodajte potom i kurkumu i mešajte sve dok smesa ne dobije zlatkastu boju.

Zagrejte smesu na srednjoj vatri dok ne počne da vri. Potom procedite ovako pripremljen napitak u šolju, pa ostavite da se prohladi pre nego što ga popijete.

Po želji dodajte i kašičicu meda.

Zlatno mleko

Profimedia

Foto: Profimedia