pečurke pasta
Shutterstock
pečurke pasta

Shutterstock

pečurke pasta, Foto: Shutterstock

 

Sastojci za dve osobe:

150-200g testenine po osobi (bez jaja, ukoliko postite)

1 glavica crnog luka

4-5 šampinjona po osobi

1 čen belog luka

5-6 kašika maslinovog ulja

60g putera (zamenite maslinovim uljem, ukoliko postite)

dosta svežeg sitno seckanog peršuna

100ml belog vina

so, biber

parmezan

dosta vode u loncu + 2 kašičice soli za kuvanje testenine

Priprema:

U veću šerpu sipajte 2-3 litra vode i stavite da provri. Kada provri, sipajte so a zatim i pastu. Promešajte povremeno i kuvajte prema uputstvu sa kesice, u proseku 10-ak minuta. Dok se voda kuva počnite sa pripremom preliva tako što ćete ulje i puter staviti u tiganj i staviti na ringlu. Luk isecite na kolutove i odmah stavite u tiganj sa uljem i puterom. Pržite uz povremeno mešanje sve dok luk, skoro potpuno, ne potamni a zatim ubacite šampinjone sečene na tanke listiće. Mešajte i pržite dok ne ispari sva tečnost a zatim ulijte polovinu belog vina i uz povremeno mešanje dinstajte dok vino ne ispari. Ulijte drugu polovniu vina i sveže sečeni peršun, mešajući krčkajte sos dok se testenina u drugoj šerpi ne skuva a zatim sklonite sos sa vatre i začinite solju i biberom. Testeninu procedite pa je stavite u tigaj sa sosom koji ste pripremili. Dobro promešajte pa servirajte u lep tanjir. Pospite listićima parmezana i listićima peršuna.