Ajvar, ljutenica, zimnica
Shutterstock
Ajvar, ljutenica, zimnica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

5 kg paprika

2,5 kg plavih patlidžana

PROČITAJTE I:

 

7,5 dcl ulja

5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)

0,5 l alkoholnog sirćeta

2,5 l vode

3 kašike soli

3 kašike šećera

1 kašika bibera u zrnu

Priprema:

Operite patlidžane i papriku.

Papriku očistite od semenki i sve naseckajte na kockice.

U lonac s hladnom vodom stavite sirće, so, šećer, biber u zrnu i feferone.

Kad voda provri, stavite paprike na kockice i patlidžane da ponovo provri.

PREPORUČUJEMO:

 

U zavisnosti od veličine lonca, količina paprike i patlidžana ohladiće ključalu vodu, a kad ponovno provri nakon 2 do 3 minuta izvadite patlidžane i papriku, te ih stavite na stanu da se ohlade.

Postupak ponavljajte dok se sva paprika i patlidžani ne prokuvaju.

U multipraktiku sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone, stavite u lonac (najbolji plitki, a širok), dodajte ulje i kuvajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mešanje.

Možete da stavite i u rernu na 180 Celzijusa i pecite tri i po sata.

Na svakih pola sata potrebno izvadite iz rerne i promešajte.

Trik slavnih kuvara kako napraviti fenomenalan prilog koji obogaćuje ukus svakog obroka! (RECEPT)

AUTOR: Žena/M.M. DATUM I VREME: 06.11.2019. 13:44 Ako želite da pojačate i poboljšate ukus mesa, jednostavnog variva ili testenine, isprobajte karamelizovani luk. Foto: Shutterstock Ovo je jednostavan i ukusan prilog, premda pomalo zanemaran u našoj kuhinji, a za sitne novac podiže ukus gotovo svakom obroku.

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne