Bezglutenska torta od čokolade i kuvanih pomorandži osvojila sladokusce širom sveta (RECEPT)
Ovaj recept je jednostavan za pripremu jer nema odvajanja suvih i mokrih sastojaka.
Sastojci:
- 2 pomorandže
- 6 velikih jaja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičica sode bikarbone
- 1 1/4 šolje šećera
- 2 šolje mlevenih lešnika ili brašna od lešnika
- 1/2 šolje kakaa
- 1/2 kašičice cimeta
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Priprema:
Stavite pomorandže u srednje veliku posudu za kuvanje ili u tiganj i prekrijte ih vodom.
Kada voda proključa stavite poklopac i smanjite vatru.
Kuvajte pomorandže oko dva sata dok ne postanu mekane.
Kada se ohlade, presecite ih na pola i uklonite iz njih velike semenke.
Zagrejte rernu na 180 Celzijusovih, te stavite pomorandže u blender i blendajte dok se ne pretvore u kašu. Trebalo bi da dobijete šolju i po pirea od pomorandži.
Dodajte ostale sastojke, osim šećera u prahu i blendajte dok se ne sjedine.
Izlijte u kalup za tortu i pecite 45 minuta do sat vremena ili dok čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe čista.
Kad se torta ohladi, pospite je šećerom u prahu ili stavite premaz po želji.