Makaronsi, padaobranci, kolač, slatkiš, desert
Shutterstock, ilustracija
Makaronsi, padaobranci, kolač, slatkiš, desert

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci

Za testo:

- 200 gr putera

- 2 žumanca

- 100 gr prah šećera

- 60 gr crne čokolade

- 300 gr brašna

PROČITAJTE I:

 

Za krem:

- 300 gr kristal šećera

- 70 gr crne čokolade

- 125 gr putera

Za glazuru:

- 150 gr crne čokolade

- 1 kašika putera

Kolač, keks, čokolada

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Priprema:

Otopite čokoladu za testo.

Umutite kremasto puter i šećer, pa dodajte žumanca i mutite dok se ne sjedine.

Dodajte čokoladu da se sjedini.

Dodajte brašno i mutite da dobijete ujednačenu smesu.

Oblikujte testo u kuglu pa umotajte u plastičnu foliju.

Ostavite u frižider da stoji najmanje 2 sata.

Ugrejte rernu na 180C stepeni.

PREPORUČUJEMO:

 

Na pobrašnjenoj dasci, razvaljajte testo na debljinu od 6-7 milimetara.

Vadite krugove malom rakijskom čašicom i ređajte u pleh prekriven pek-papirom.

Pecite ih 12 do 14 minuta.

Ostavite da se prohlade na papiru oko 5 minuta, pa izvadite na rešetku da se potpuno ohlade.

Za krem, otopite kristal šećer u pola čaše vode na srednjoj temperaturi.
Dodajte čokoladu da se istopi.

Ostavite polako da vri dok se ne ukuva kao sirup (povremeno skidajte čokoladu sa zida šerpe).

Kad se sirup ukuva, sklonite s vatre i dodajte puter.

Sitni kolači

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Mešajte dok se sasvim ne otopi, pa vratite u frižider da stoji 3 do 4 sata.

Povremeno promešajte da se na površini ne formiraju kristali.

Kad se potpuno ohladi, umutite smesu mikserom da postane kremasta.

Spajajte dva po dva pečena kruga filom (kao vanilice džemom) pa ih spakujte u posudu i ostavite u frižideru još par sati da sve očvrsne i dobro se ohladi.

Za glazuru, otopite čokoladu sa 6 kašika vode, na tihoj vatri.
Dobro promešajte pa dodajte puter i umutite da glazura bude gusta i sjajna.

Sklonite sa vatre i ostavite glazuru da se ohladi par minuta.

Umačite "sendvič" po "sendvič" u glazuru - samo gornjom stranom i ostavite par sati na sobnoj temperaturi da glazura lepo očvrsne.

Napomena: išlere držite u dobro zatvorenoj posudi, na hladnom i suvom mestu, bar jedan pre služenja.
Ako išlere čuvate u frižideru, obavezno ih izvadite pre serviranja bar sat-dva.

Inače, umesto čokoladnog krema, možete upotrebiti marmeladu po ukusu - malinu ili jagodu! To je, takođe, jedna od uobičajenih verzija popularnih išlera.

Kolač "Lenji muž", savršeno kremasta poslastica sa osvežavajućom malinom!

AUTOR: Bonapeti.rs/M.M. DATUM I VREME: 25.10.2019. 08:26 Posle torte "Lenja žena", stiže nam i "Lenji muž" Foto: Shutterstock, ilustracija Torta Lenja žena izuzetno je popularna zbog brze i lake pripreme, ali i zanimljivog naziva. Sada smo otkrili i kolač pod nazivom Lenji muž - ne znamo baš zbog čega se ovako zove, ali ukus mu je zaista odličan!

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta