Torta, desert, slatkiš, slatko, kolač
Shutterstock, ilustracija
Torta, desert, slatkiš, slatko, kolač

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci: 140 g brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 80 ml putera, 30 g šećera, 1 jaje.

Za fil: 500 g neslanog krem sira, 100 g pavlake, 125 g šećera, 3 žumanca, 1 kašičica kukuruznog brašna, 2 kašičice ekstrakta vanile.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Za završni sloj: 3 belanca, 5 kašika šećera.

Priprema: Počinjemo od kore - u većoj posudi pomešajte brašno, šećer i sodu. Dodajte puter iseckan na kockice i rukom sjedinite. Dodajte jaje i izmešajte tako da dobijete elastično testo. Umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Nakon toga rastanjite testo u kalupu kojem se skida bočna strana, i ostavite da stoji sa strane. U međuvremenu zagrejte rernu na 180 stepeni.

Počnite sa pripremom fila - pomešajte sve sastojke i dobro sjedinite miskerom. Nanesite preko kore, pa sve zajedno pecite 20-30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se lagano hladi, ali rerna neka ostane uključena.

Umutite belanca, dodajte pet kašika šećera jednu po jednu, lepo sjedinite, da sneg bude čvrst, ali ne preterujte sa mućenjem. Lagano rasporedite belanca preko fila, pa vratite u rernu na 15-20 minuta, dok se ne dobije fina zlatna boja na vrhu.

Isključite rernu, odškrinite vrata i ostavite da se torta hladi u rerni najmanje 50 minuta.

Sloj od belanaca će splasnuti, ali to je normalno. Na kraju izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Što duže stoji, više sitnih tačkica - suza - izbiće na površinu belanaca!