palačinke
printscreen/youtube
palačinke

printscreen/youtube

Foto: Maja Babić

Sastojci:

250 g mekog, belog, pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo, 12 g
1/2 kašičice soli, oko 3 g
4 kašičice šećera, oko 20 g
1 jaje
200 ml mleka
50 ml ulja
1 kašičica soka od limuna, otprilike

palačinke

printscreen/youtube

Foto: Maja Babić

Postupak:

1. U posudi za mešenje pomešati suve sastojke - brašno, so, šećer i prašak za pecivo. U to dodati jedno jaje, mleko, ulje i kašičicu soka od limuna. Sve dobro izmešati, ručno ili mikserom da se dobije testo bez grudvica.

palačinke

printscreen/youtube

Foto: Maja Babić

2. Dobar, nelepljiv tiganj sa debljim dnom zagrejati na 2/3 snage rignle (kod mene 4 od 6, a ponekad spustim i na 3). Kapnuti malo ulja pa malom kutlačom (moja je od 100 ml) izlivati 3 do 4 palačinke po jednoj turi. Ja ne razmazujem ništa specijalno, samo malo poguram testo da dobije kružan oblik, pošto je nakon izlivanja obično ovalan.

palačinke

printscreen/youtube

Foto: Maja Babić

3. Peći dok sa donje strane palačinke ne postane blago rumena, a sa gornje još uvek da je malo mokra. To obično traje oko minut i po, dva. Prevrnuti i peći sa druge strane još oko minut.

palačinke

printscreen/youtube

Foto: Maja Babić

4. Servirati tople, sa slanim ili slatkim nadevom, po želji. Ako se palačinkice ne pojedu odmah, tanjir prekriti plastičnom folijom ili ih prebaciti u neku kesu. Ostaju fino meke i sutradan.

Od ove mere dobije se otprilike 15 palačinkica prečnika 8 cm. Mi volimo ovako malene, simpatičnije su izgledom a i lakše ih je okrenuti na tiganju.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Miha

11.11.2020 04:01

Mi ipak više volimo one tanke, Srpske palačinke. Te debele ine smatramo za palačinke već je toveć kora ili patišpanj. No naravno Veliko američka agresija je već godinama prisutna u svetu. Ameri smišljaju njihove tradicije, vrednosti(otimanja od dugih) a najmlađa su nazovi nacija sastavljena od pripadnika već postojećih naroda.