Džem od jagoda
Shutterstock
Džem od jagoda

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Za sve one koji uživaju u ukusu jagoda pripremili smo recepte za najukusnije poslastice koje mogu da pripremaju svaki dan i to brzo i lako...

panakota

Shutterstock

panakota, Foto: Shutterstock

 

1. Panakota

Osvežavajuće jagode u kombinaciji s kremastom poslasticom biće idealan dezert za čitavu porodicu.

Sastojci:

600 ml slatke pavlake

vanilin štapić

80 g šećera

5 listova belog želatina

200 g jagoda ili malina

Priprema:

Slatku pavlaku staviti u šerpu. Štapić vanile uzduž nožem zarezati, pa istrugati srž. Srž vanile, štapić i šećer dodati pavlaci, pa polako zagrejati. Ostaviti na tihoj vatri da se kuva oko 15 minuta. Želatin potopiti u malo hladne vode.

Šerpu skinuti sa ringle i izvaditi štapić vanile. Ocediti želatin i dodati ga u malo rashlađenu pavlaku i polako mešati. Masu rasporediti u 6 manjih posudica pokvašenih hladnom vodom. Hladiti 4 sata u frižideru.

Voće oprati i očistiti, pa iseckati. Ohlađenu panakotu ukrasiti iseckanim voćem i po želji listićima nane.

Sutlijaš

Shutterstock

Foto: Shutterstock

2. Sutlijaš

Potrebno je:

450ml mleka

150g pirinča

300g jagoda

pola limuna

150g jogurta sa vanilom

2 kašike šećera

nekoliko listića nane

so

Priprema

Stavit mleko da provri, dodati pirinač, trunku soli, i na tihoj vatri kuvati oko 25 minuta, povremeno mešajući.

Oprati jagode i ostaviti da se ocede. Umešati vanilin šećer i ostaviti da 20 minuta dstoje.

Limun oprati i osušiti. Koru oljuštiti specijalnim nožem, sok iscediti. Pomešati sa jogurtom i šećerom, sve umešati u ohlađeni sutlijaš.

U čaše staviti prvo jagode, zatim sipati sutlijaš i na kraju ukrasiti jagodama i listićima nane.

frape

Shutterstock

Foto: Shutterstock

3. Frape

Sastojci:

500 g jagoda

150 g šećera u prahu

2 kesice vanilin-šećera

5 dl jogurta

2 dl umućene slatke pavlake

malo limunovog soka

Priprema:

Očišćene i oprane jagode iseckajte na male komadiće, pospite šećerom, vanilin-šećerom i ostavite da odstoje 45 minuta.

Zatim ih izmiksujte, dodajte jogurt i limunov sok, pa lagano umešajte slatku pavlaku.

Izlijte u čaše i ostavite da se hladi.

Čizkejk sa jagodama

Shutterstock

Foto: Shutterstock

4. Čizkejk

Sastojci:

1 ipo šoljica izmrvljenog keksa

1 kašika istopljenog putera

1 ipo šolja šlaga

1 šolja krem sira

Pola šolje šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

1 ipo šolja seckanih jagoda

1 kašika limunovog soka

1 kašika vode

Priprema:

1. Na visokoj temperaturi kuvajte jagode sa limunovim sokom i malo vode. Minut kuvanja je dovoljan, s obzirom da će jagode vrlo brzo pustiti svoj sok.

2. Izmeljajte skuvane jagode i stavite ih u frižider na nekih 5-6 minuta.

3. Šlag, krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanile mikserom izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.

4. Izblendujte keks i dodajte kašiku istopljenog putera.

5. Izmešani keks i puter stavite pri dnu čaša, a potom manjom čašom blago pritisnite preko keksa.

6. Preko keksa dodajte izmiksanu smesu šlaga i sira.

7. Ohlađene jagode dodajte na vrh čaša.

Sladoled od jagode

Bakina kuhinja

 Foto: Bakina kuhinja

5. Sladoled

Ako se ljubav prema sladoledu ukrsti sa uobičajenim nedostatkom vremena, ovo je pravi recept za vas!

Čuveni kuvar Džejmi Oliver vam predstavlja neverovatno brz, ali i jednostavan recept za ledeno osveženje s jagodama.

Potrebno vam je oko 500 grama smrznutih jagoda, isto toliko jogurta, kašika meda i malo voćnog likera. Po želji možete dodati i rendanu limunovu koru ili nanu. Sve sem likera stavite u blender i izmiksajte, a zatim dodajte malo likera i nastavite sa mućenjem.

Ovaj neodoljiv ledeni slatkiš s jagodama možete servirati na tri načina - sa nanom, zatim u puslicama ili sa keksom.