Božićna trpeza mrsna i slasna
Shutterstock
Trpeza, večera, porodica, praznik, hrana

printscreen

Foto: printscreen

Slave su jedan od najznačajnijih praznika i zato smo za vas izdvojili po neki novi recept koji će izdvojiti vašu trpezu iz mase.

PROČITAJTE I:

 

Kolutovi luka iz rerne

Sastojci:

1 baš velika glavica crnog luka

500 ml kefira (može i jogurt)

2 belanceta

40 g integralnog pšeničnog brašna

60 g žutog kukuruznog brašna

30 g prezli

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice bibera

1/4 kašičice crvene mlevene paprike

oko 50 ml ulja

SALATE, SLAVA, TRPEZA

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Priprema:

Očistite luk i isecite ga na kolutove. Kolutove razdvojiti u prstenove. Staviti ih u činiju i preliti kefirom da luk bude bar delimično potopljen. Ostaviti ga da odstoji bar 4-5 sati ili preko noći. Zagrejati rernu na 220°C. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i malo poprskati uljem. Viljuškom umutiti belanca da samo malo zapene. U drugoj činiji izmešati obe vrste brašna, prezle, so, biber i crvenu mlevenu papriku. Kolutove luka vaditi iz kefira, malo ocediti, umočiti prvo u belanca, pa u smesu od brašna tako da se obloži smesa sa svih strana. Ređati kolutove na pleh dok se ne potroši sav luk. Luk poprskati sa uljem i peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Nakon tog vremena izvaditi pleh, kolutove okrenuti i peći još 5-10 minuta, dok ne dobije lepu, zlatnu boju. Kolutove luka služiti dok su vrući, uz prilog po želji.

Namaz od jaja i oraha

Sastojci:

4 tvrdo kuvanih jaja

1 vezica peršuna

1 struk mladog belog luka

manja glavica crvenog luka

50 g majoneza

100 g sirnog namaza

1 puna kašika kajmaka

230 g oraha

so i mleveni crni biber po ukusu

kim, začini, biber, so

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Priprema:

Orahe, crveni, beli luk, peršun i jaja staviti u secka i lepo usitniti. Dodati zatim sve ostale sastojke i sjediniti da masa postane kremasta. Pre služenja ohladiti u frižideru i poslužiti uz prilog po želji.

Slane kuglice sa čvarcima

Sastojci:

200 g duvan čvaraka

3 kuvana jaja

50 ml ulja

3 kisela krastavčića

2 kašičice senfa

so i mleveni biber po ukusu

Priprema:

U blender staviti sve potrebne namirnice, pa uz pomoć seckalice, sve lepo sjediniti i usitniti.
Rukama formirati kuglice željenih veličina. Pre služenja ostaviti da se ohladi u frižideru.

Za ove osobe u astrologiji kažu da su brutalno iskrene! Ponekad i zlobne!

AUTOR: Alo.rs/M.M. DATUM I VREME: 10.11.2019. 08:00 Osobe u ovim horoskopskim znakovima su samo brutalno iskrene ili zlobne? Foto: Shutterstock, ilustracija Osobe rođene u ovim horoskopskim znacima će vam uvek reći istinu - bila ona lepa ili ružna. Ali to će uraditi na prilično zloban način, ne uzimajući u obzir vaša osećanja.

 

Pohovani čeri paradajz

Sastojci:

350 g krupnijeg čeri paradajza

100 g sitnog sira

2 čena belog luka

grančica peršuna

so i biber po ukusu

2 jaja

mešavina prezli i žutog kukuruznog brašna po potrebi

 


Priprema:

Čeri paradajz prepoloviti i pažljivo izvaditi seme. Sir pomešati se seckanim peršunom i belim lukom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Pripremljenom smesom puniti polovine paradajza, pa sklopiti po dve polovine. Na štapić za roštilj nabosti po dva komada, bliže početku, kako bi moglo da se pohuje. U odgovarajuću šerpicu zagrejati ulje. Jaja umutiti viljuškom uobičajeno. U drugi sud staviti mešavinu prezli i brašna. Paradajz sa štapićem prvo umočiti u umućena jaja, pa u smesu sa brašnom. Pohovati uobičajeno u vrelom ulju. Ređati na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Poslužiti uz prilog po želji.

Rolat sa kikirikijem

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

6 punih kašika brašna

5 kašika mlevenog pečenog kikirikija

1 kesica praška za pecivo

100 ml mleka

so

Slava, žito, kolač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fil:

1 iseckana manja crvena paprika iz turšije

400 g sitnog domaćeg ili krem sira

200 g kisele pavlake 20%mm

150 g rendane šunke

1 rendano kuvano jaje

2 rendana kisela krastavca

3 kašike mlevenog pečenog kikirikija

so

Hrskave slane punjene palačinke, savršen spoj ukusa pripremljen na jednostavan način!

AUTOR: Bakinakuhinja/M.M. DATUM I VREME: 04.11.2019. 08:22 Slane palačnike su omiljena večera svih ukućana. Evo kako da ih napravite na jednostavan i brz način, a da pri tom ne žrtvujete divan ukus.

 

Premaz:

200 g kisele pavlake 20%mm

1 rendano kuvano jaje

Priprema:

Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Posebno sjediniti žumanca, brašno, kikiriki i prašak za pecivo, dodati mleko i sve lepo sjediniti. Po ukusu posoliti. U masu dodati predhodno umućena belanca i lagano ih umešati silikonskom špatulom ili varjačom. Pleh od električnog šporeta, dimenzija 35×40 cm obložiti papirom za pečenje. Sipati masu, poravnjati lepo i staviti da se peče u rerni predhodno zagrejanoj na 200°C nekih 20 minuta.
Najbolje je proveriti čačkalicom da li je kora pečena. Pečenu staviti na vlažnu kuhinjsku salvetu i uviti kao rolat. Ostaviti da se ohladi. Za fil sjediniti sve potrebne sastojke i po ukusu posoliti. Sa ohlađene kore ukloniti salvetu, a koru staviti na aluminijumsku foliju. Preko cele kore premazati ravnomerno pripremljen fil, a zarolati i uviti pomoću folije. Blago stisnuti rukama kako bi fil lepo “legao” na koru. Pripremljeni rolat ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja, najbolje preko noći. Pre sečenja i serviranja premazati pavlakom i posuti rendanim jajetom.

 

BONUS VIDEO:

Doktorka Vesna Ognjenović otkriva istinu o botoksu, hijaluronu, biopolimeru