magazin vog
printscreen/instagram
magazin vog

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

Poljsko izdanje časopisa Vog odalo je počast ženama koje se bore za povlačenje konzervativnog zakona o abortusu. Na naslovnici je manekenka Anja Rubik pozirala naga, pokrivena grimiznom tkaninom.

Anja na licu ima naslikanu crvenu munju, simbol protesta žena protiv zakona koji zabranjuje abortus u gotovo svim slučajevima. Nakon besa javnosti, usvajanje kontroverznog zakona je odloženo.

Sada je i poljski časopis otvoreno zauzeo stav protiv presude u svom najnovijem izdanju, na kojem su istaknute reči "snaga žena".

"Sve što se tiče Poljaka odnosi se i na nas. To je slučaj od prvog izdanja poljskog Voga i uvek će biti tako", navodi se u izjavi redakcije "Vog Poland".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vogue Polska (@vogue.polska)

"Pravo žene da bira je lakmusov test za zdravo, progresivno društvo. Ovaj trenutak će uticati na poljsko društvo u narednim decenijama. Država ograničava žene potpunom zabranom pobačaja i ograničavanjem njihovih reproduktivnih prava. Reproduktivna prava su ljudska prava, garantuju slobodu odlučivanja o našem životu, našim telima, našem zdravlju i našoj sudbini", napisala je manekenka.

Inače, predsednik Poljske Andžej Duda je izjavio da smatra da bi žene trebalo da imaju pravo na abortus ukoliko nose fetus sa fatalnim urođenim anomalijima.

Ovaj stav je u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama, kada je pozdravio odluku Ustavnog suda kojom je takva mogućnost ukinuta, a koji je doveo do masovnih protesta širom zemlje.

"Ne može biti da zakon zahteva takvu vrstu herojstva od žene", rekao je poljski predsednik u intervjuu za radio RMF FM. Duda je rekao da se on i dalje zalaže za zabranu abortusa u svim slučajevima osim kada je reč o fetusu sa fatalnim urođenim anomalijama.

PROČITAJTE JOŠ: