Ljubav psa i mačke
Shutterstock
Ljubav psa i mačke

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Istraživanje se bavilo uticajem dva feromonska proizvoda na interakciju mačaka i pasa u domovima gde je bila mogućnost za poboljšanje njihovog odnosa. Rezultati pokazuju da su proizvodi koji emituju feromone za smirenje mačaka i pasa imali pozitivan uticaj na interakciju između njih. Tokom perioda od šest nedelja, oba proizvoda dovela su do primetnog smanjenja neželjenih interakcija: da pas juri mačku, da se ona skriva od njega, da bulje jedno u drugo i da pas laje na mačku. Takođe je zabeleženo da je problematičan odnos između novog ljubimca i postojećeg ljubimca jedan od glavnih razloga zbog kojih mačke i psi bivaju napušteni.

- Iako smo svi svesni uočenih tenzija između mačaka i pasa, verujemo da je ovo prva studija ove vrste koja istražuje upotrebu feromonskih proizvoda za poboljšanje odnosa kada dve vrste žive u istom domaćinstvu - objasnio je Danijel Mils, profesor veterinarske bihevioralne medicine.

Istraživači su bili svesni da u mnogim domaćinstvima komfornost mačke ima snažniji uticaj na kvalitet odnosa mačka-pas. Stoga može da se primeti da proizvod koji oslobađa pseće feromone povećava broj specifičnih poželjnih interakcija.