grčka
Shutterstock
grčka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

S porastom temperature i ukidanjem zabrane kupanja, Grci se bukvalno slivaju na plaže, na sunčanje i osvežavajući zaron u more. Ali čak i ako su ukinuta ograničenja, nastaje oprez i izbegava se gužva na vrhu dnevnog reda. "Sačuvajte bezbednu distancu na plaži" slogan je leta 2020. godine.

Ovog leta biće drugačije, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. A čini se da ćemo pored našeg peškira, kupaćeg kostima, zaštitnog sredstva za sunce i jastučića, na plažu morati da donesemo i određene mere, kao i dezinficijens. Peškir jedan pored drugog? Zaboravite! Udaljenost od najmanje 3 metra obavezna je ovog leta.

Prema stručnjacima, kupanje u moru ili u hlorovanom bazenu je sigurno.

"Tamo nije nađeno ništa što bi moglo uzrokovati prenos virusa, niti se teoretski može reći da postoji potencijalni rizik", rekao je profesor patoloških i zaraznih bolesti na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, Pavlos Nikolaidis. On je dodao da je vrlo malo verovatno da neko dobije virus preko peska, jer je glavni put prenošenja virusa respiratornim putem.

On i svaki drugi zdravstveni stručnjak u Grčkoj upozoravaju da je problem gomilanje, a ne zadržavanje socijalne distancije.

"Ako na 10 kvadratnih metara ima 20 ležaljki za sunčanje, razumno je povećati rizik od prenaseljenosti, baš kao što pominjemo od početka pandemije", rekao je Nikolaidis.

Organizovane plaže i dalje su zatvorene, ali opštinske plaže otvorile su sezonu sledeći pravila o pandemijskoj sigurnosti, iako ih vlada nije zvanično izdala.

Opština Glifada na jugu Atine već je postavila suncobrane tokom nedelje na udaljenosti od 10 metara jedna od druge.

Ukupno je postavljeno 300 suncobrana, polovina od onih prošle godine, kako bi se ispunile sigurnosne mere.

"Glifada se priprema da dočeka leto sa merama na plaži kako bi građani mogli da budu bezbedni zbog koronavirusa", objavio je gradonačelnik Giorgos Papanikolaou na društvenim mrežama.

Očekuje se da će opštinska policija patrolirati plažama kako bi osigurala da se poštuju pravila socijalnog distanciranja.

Skup mera koje savetuje Kosta Nostrum namenjene su za organizovane privatne plaže od strane hotelskih jedinica, za javne i neorganizovane plaže.

Dok zvanična država ćuti, organizacija za zaštitu životne sredine zasnovana na ostrvu Kritu pripremila je spisak preporuka za kupače i turiste.

Prema Kosti Nostrumu, ležaljke bi trebalo da budu postavljene na udaljenosti od 3 metra jedna od druge i dezinfikuju se nakon upotrebe.

U slobodnom delu plaže od ležaljki, preporučuje se da odnos bude oko 10 kvadratnih metara po kupaču (dete ili odrasla osoba).

Sunčališta bi trebalo da sačekaju 20 minuta pre korišćenja ležaljke nakon što je prethodni korisnik otišao.

Preporučuje se da zajednički tuševi budu udaljeni najmanje 15 metara od najbližih kupača.

Takođe treba izbegavati upotrebu bilo koje vrste zatvorenih prostorija koje služe kupačima, kao što su zatvoreni tuševi i svlačionice.

Preporučuje se izbegavanje bilo kakvih transakcija sa uličnim prodavcima na plaži.

grčka

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Trenutno, naš dopisnik Fotis Pdis iz Grčke javlja da su barovi na plaži zatvoreni i da se napici mogu naručiti samo u plastičnim posudama.

grčka

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Ležaljke i suncobrani još nisu postavljeni, a Grci uživaju na suncu i sve podseća kao na letovanje 80-ih.

grčka

Privatna arhiva

 Foto: Privatna arhiva

Kako se vidi iz priloženog, Grci se ne drže pravila distance, ipak su oni druželjubiva nacija, a kako će izgledati letnja sezona, ostaje nam da vidimo. Svakako neće biti kao što je i do sada.

grčka

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva