Glavna
Schutterstock
Glavna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Izbor kućnog ljubimca nije nimalo lak zadatak. Ponuda je prilično velika, a biti prostorno ograničen prilično otežava situaciju.

To je najčešće i razlog što mnoge porodice odustaju od kućnih ljubimaca. Odluka počinje od toga da li želite ljubimca sa perjem ili krznom, koliko vremena možete uložiti u njih, jer neki traže mnogo pažnje, a neki vole da su samostalni, i na kraju, šta želite od njih samih.Neki preferiraju ljubimca koji će biti sklupčan pored njih dok gledaju TV, a neki su ljubitelji „ljubavi na daljinu“, bez preterane interakcije i dodira.Mnogo se raspravlja o tome koja životinja je prikladnija za stan, ali činjenica je da se čak i životinje između sebe jako razlikuju. Ako razmišljate o novom četvoronožnom prijatelju koji će vas bezuslovno voleti i svakodnevno uveseljavati, evo nekoliko ideja o kojima svakako treba razmisliti.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Veličina prostora

Mačka podnosi male stanove i nije zahtevna po pitanju prostora. Za psa se, ukoliko je u dvorištu, preporučuje veća, udobna kućica i dvorište po kojem može slobodno trčati. Ako psa držite u stanu, budite spremni da izdvojite dovoljno slobodnog vremena za šetnje po svim vremenskim uslovima, pa i onda kada vas to mrzi.

Karakater

Ako uživate u dodiru, nežnostima i miru svog doma, izaberite mačku. Ona je zadovoljna i kada je sama. U stanju je da spava veći deo dana, ne mora da se vodi u šetnju, ali želi da joj posvetite malo pažnje kada se vratite kući. Za one koji žele ispunjen i aktivan život, neka nabave psa. On će ih u šetnjama sa razigranošću pratiti dokle god su u njegovom društvu.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Edukacija

Mačku morate izdresirati da ne grebe po nameštaju. Njene kandže će lako uništiti trosede i ormare. Kada to savladate, kao i obavljanje nužde u pesak, neće više biti problema. Kod pasa je trening složeniji. Pas ima potrebu da zadovolji ljude, ali isto tako zna da bude i radoznao, nestašan i razigran, a ponekad želi i da ispita vaše granice strpljenja.