Pas i krpelj
Shutterstock
Pas i desni

Shutterstock

Pas i desni, Foto: Shutterstock

Četiri stadijuma razvoja

Četiri stadijuma razvoja

Shutterstock

Četiri stadijuma razvoja, Foto: Shutterstock

Svaki krpelj prolazi kroz četiri stadijuma razvoja: jaje, larva, nimfa i odrasli krpelj. Osim kad je jaje, krpelj mora da pronađe domaćina za hranjenje kako bi mogao preći u sledeći stadijum, pa se smešta u visoku travu ili na grane drveća tražeći domaćina da se zakači. Kad traži žrtvu za hranjenje, krpelji se penju visoko na vrhove travki. Zadnjim nogama se pridržavaju, a prednje noge pružaju u vazduh da bi se što lakše prihvatili za životinju u prolazu. Vrlo su spretni i brzi, pa se brzo uhvate za krzno, a potom šetaju po telu u potrazi za idealnim mestom.

Pregled je neophodan

Najbolje je da pregledate psa posle svake šetnje. Kada se krpelj uhvati za psa, potrebno je od 24 do 36 sati od ugriza da se krv inficira. Što pre krpelja pronađete i odstranite, veća je šansa da se pas neće zaraziti. Najčešće mete krpelja su: glava, vrat, uši, prepone, šape (između prstiju) i analno područje. Kad ga uočite, najbolje je da odmah odete kod veterinara.

Kako da sami izvadite krpelja

Kako da sami izvadite krpelja

Shutterstock

Kako da sami izvadite krpelja, Foto: Shutterstock

Tupim delom dezinfikovane pincete nežno, ali čvrsto pritisnite blizu glave krpelja. Okrećite ga u ravni kože, pa tek onda podignite s kože i izvucite, bez trzaja. Nikako ga ne dirajte rukama, i nemojte mu zdrobiti telo. Područje ugriza istrljajte antiseptikom da sprečite infekciju. Kada završite, dajte svom psu poslasticu i nagradite ga igranjem i maženjem. Nakon par preventivnih pregleda, on će smatrati ovaj postupak normalnim, što olakšava preglede u budućnosti. U slučaju da narednih dana kod psa primetite letargiju, nedostatak apetita, urin tamnije boje, hitno posetite veterinara i ponesite posudu s izvađenim krpeljеm radi analize.

Neophodna preventiva

Osim redovnog pregleda psa posle svake šetnje i izbegavanja neodržavanih površina, treba koristiti i zaštitna sredstva - repelente, materije koje svojim mirisom odbijaju krpelje.