nasilje
Shutterstock
nasilje

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Vreme izolacije će, pretpostavlja se, doneti pojačano porodično nasilje. Žrtve i nasilnici su po cele dane u istim prostorijama, a živcu su sve tanji. Borci protiv porodičnog nasilja zato upozoravaju drastičnim rečima.

Škola je mesto gde se uči i druži. Za neku decu, pak, to je i sigurno mesto, zaštićena zona – zapravo za onu decu koja dolaze iz nestabilnih porodica u kojima su izložena zlostavljanju. Policijske statistike iz 2018. su pokazale da je u Nemačkoj zabeleženo 4.000 slučajeva zlostavljanja dece. Mnogo veći je broj seksualno zlostavljane dece, njih 14.000.

nasilje

ilustracija

Foto: ilustracija

S obzirom da Nemačka i zatvaranjem škola pokušava da uspori širenje korona-virusa, humanitarne organizacije za zaštitu dece upozoravaju da može da dođe do porasta zlostavljanja dece.

Za pojedinu decu bi to moglo da znači da im je život u opasnosti, kazao je Rajner Retinger, direktor Nemačkih dečjih udruženja. „Mali prostor, gde ne možeš da se skloniš, podstiče konflikte i povećava agresivnost“, kazao je Retinger i dodao da bi trebalo posebno u fokus staviti decu zavisnika.

Droga

Shutterstock

Foto: Shutterstock

„Ali, u vremenu korona-krize, dete je samo sa svojim roditeljima“, kaže on. „Nema nikog da vidi potrebe roditelja, nikog da vidi potrebe dece, nikog da pomogne.“

 

Više onlajn-podrške

Centri za pomoć i grupe mladih praktikuju „distancu“ – dakle držanje odstojanja. Organizacije za zaštitu dece zbog ovakvog stanja zahtevaju više podrške na internet-platfromama, takođe i na društvenim mrežama, kako bi se deca i porodice edukovale o postojećim programima pomoći.

nasilje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

„Decu sada informišu samo odrasli. Ali, najranjiiviji među njima ne dobijaju prave informacije, posebno sada kada ne idu u škole“, kazala je Štefani Frid iz nemačkog ogranka organizacije „Save the Children“.

Iako u osnovi podržava pozive na distancu i druge mere Vlade, Frid upozorava na dugoročne poteškoće, koje bi moglo da donese višenedeljno ostajanje kod kuće celih porodica. „Mi ne smemo da zaboravimo da deca nisu odrasli. Oni imaju nagon za kretanjem i moraju to da ižive. To može za kratko vreme, ali država bi morala da omogući da porodice izađu na svež vazduh.“

Strah od porodičnog nasilja

Organizacije za pomoć i savetodavni centri upozoravaju da bi narednih nedelja moglo da dođe do porasta nasilja među odraslima. Sve više ljudi radi od kuće, a mnogi od njih su zbog ekonomskih posledica pandemije ostali bez posla ili im preti otkaz. Sve to pojačava stres.

Slični izveštaji stižu i iz Kine, gde se nakon nedelja izolacije beleži tri puta veća stopa porodičnog nasilja nego obično. „Zbog aktuelne situacije partneri napuštaju stanove i kuće ređe nego ranije, što žrtvama praktično onemogućava da pozovu pomoć ili savetodavni centar“, kaže Katja Griger iz nemačkog udruženja „Žene protiv nasilja“ u razgovoru za DW.

nasilje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kućne posete iz mreža podrške i socijalnih službi su u ovom momentu smanjene. „Zbog toga zahtevamo od komšija da pažljivo motre moguće slučajeve porodičnog nasilja“, kazala je Griger. „Ako u susednom stanu čujete vrisku ili glasno pozivanje u pomoć, zovite policiju.“

Ako dođe do zabrane kretanja situacija će postati još komplikovanija. U tom slučaju će žrtve biti zatvorene zajedno s nasilnicima.

Poziv u pomoć politici

Prema onom što saznajemo u Ministarstvu za porodicu, penzionere, žene i mlade, kažu da te probleme „imaju u vidu“. No, ministarka Franciska Gifaj se do sada nije izjašnjavala o zlostavljanju dece u doba korone.

Što korona-virus više bude stezao obruč, to će biti sve manje donacija kako od privatnih lica tako i od preduzeća, a predsedavajući Nemačkih dečjih udruženja Retinger upozorava „da ne bi trebalo da se jednostavno verujemo kako će sve biti dobro“.