princeza dajana
screenshot
princeza dajana

screenshot

Foto: screenshot

Famoznu "revenge dress" Dajana je obukla na zabavi magazina Vanity Fair u junu 1994., ali povod za izbor baš ove haljine, svakako nije bila ova zabava.

Termin "revenge dress" u engleskom jeziku nije novina, kao ni u samoj kulturi koja obuhvata ovo govorno područje.

Ovaj izraz u u upotrebi je već izvesno vreme, a najjednostavnije rečeno podrazumeva haljinu ili outfit u kome žena zablista nakon raskida veze.

To je jedan od onih većini devojka poznatih trenutaka, kada svojom pojavom bivšem - koji vas je izneverio, želite da stavite do znanja šta je zapravo izgubio.

Kada nakon bolnog raskida, u momentu kada svi očekuju da budete skrhani, jer ste bili prevareni ili izmanipulisani, baš poput princeze Dajane, začepite svima usta svojom pojavom.

Nema razloga da iko žali vas, ovo je jedan od onih načina kojima se suptilno stavlja do znanja ko je u odnosu osoba koja je gubtnik.

U ovom slučaju to je bio princ Čarls, koji je (sada je već uveliko poznato, a tada se uveliko šuškalo) godinama varao Dianu sa svojom drugaricom iz mladosti - Kamilom.

Te večeri, tog juna 1994. godine premijerno je emitovan dokumentarac pod nazivom Prince Charles’ tell-all - u kome princ govori o dešavanjima u svom životu, kao i o braku sa Dajanom.

Na ovaj način, ovim dokumentarcem trebalo je da se spere ljaga sa prinčevog imena, s obzirom da je nakonn razvoda od Dajane, koji se zbio 1991., princ postao poprilično nepopularan u javnosti.

Međutim, dogodilo se zapravo suprotno - stavri su postale još gore, jer je Čarls priznao svoju neveru.

Na pitanje novinara "Da li je bio veren Dajana?" princ je odgovorio sledeće "Da. Sve dok stvari nisu drastično krenule nizbro".

Britanska nacija bila je šokirana ovim otvorenim priznanjem i u tom trenutku sve oči su bile uprte u Dianu i njen sledeći potez.

Princeza Dajana

Profimedia

Baš kao što je i javnost bila razljućena i preneražena ovom Čarlsovom izjavom, to se očekivalo i od Dajane.

Ipak, Dajana je javnost prenerazila na potpuno neočekivan način.

Dok su svi očekivali njenu izajvu - "statemant", ona se pojavila u statemant haljini i oduševila ne samo naciju, već celu planetu!

Koktel haljina u kojoj se pojavila, iako vrlo glamurozna i elegantna, nije nikako priličila jednoj princezi, s obzirom da je značajno otkrivala ramena i bila potpuno pripijena uz telo, te je čak i sama forma sa naborima i šlepom, bila pomalo nekonvencionalna.

U ovom upečatljivom modelu koji potpisuje britanska dizajnerka grčkog porekla Christina Stambolian, Dajana je zablistala na događaju prestižnog magazina Vanity Fair, samo nekoliko sati nakon televizisjkog emitovanja Čarlsovog"priznanja".

Mala crna koktel haljina, biseri na ušima i oko vrata, crne štikle i pismo tašnica u ruci, sjaj u očima i na licu razoražavajuć osmeh!

Dajana je te večeri demonstrirala kako osveta može da bude graciozna, damska i dostojanstvena bez potrebe za rečima i bilo kakvim izjavama i objašnjenjima.

Njena pojava u ovoj eektnoj haljini koja govori o njenom stavu i tome koliko je sama po sebi moćna, ustoličile su izraz "osvetičke haljine" u rečnike žena širom sveta.